Въвеждане на интелигентно управление на зърнени култури, главно на пшеница чрез сензорни данни, вградени в мрежова инфраструктура с ниска мощност, е темата, по която работи експериментален проект. Той се изпълнява във Франция, в рамките на Internet of Food & Farm 2020 – един от водещите европейски проекти по Програма „Хоризонт 2020“. Това е темата на 126 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Агроиновации: Блокчейн технология в агро-хранителната верига на Словения

Наличието на азот и вода са двата основни ограничаващи фактора в производството на пшеница. Чрез използването на сензорни данни, вградени в мрежова инфраструктура с ниска мощност, на дълги разстояния и компютърно моделиране за прецизно управление на културите, фермерите могат значително да подобрят ефективността на използването на азот и вода при производството на пшеница.

Този експериментален модел показва как селското стопанство, базирано на цифрови технологии, може да им помогне да намалят екологичния отпечатък на производството на пшеница, да подобрят работната си среда и да спестят разходи чрез по-ефективно използване на азот и вода.

Специфичните цели по проекта са свързани с разработване на измервателни инструменти, основани на наблюдения, които помагат на фермерите да вземат по-добре информирани решения относно торенето и напояването.

Втората цел е създаване на иновативни услуги, свързани с обработката на земеделските земи на базата на Internet of Things технологии и платформи за управление на данни.

В резултат на изпълнението на проекта ще се покаже как тези системи за мониторинг на селското стопанство могат да помогнат да се намали екологичният отпечатък от земеделското производство, да спестят разходи и да се подобри работната среда.

126 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, е разработена по материали на Internet of Food & Farm 2020 и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!".