Устойчиво земеделско производство чрез адаптивно управление на микроклимата е темата, по която работи проекта STARGATE. Този проект с множество актьори, който се изпълнява по програма „Хоризонт 2020” ви представяме в 239 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Проектът STARGATE е фокусиран върху интегрирането на данни за устойчива производителност и характеристики на микроклимата, за да предостави по-добър модел за вземане на решения. Неговият сравнителен анализ използва национални и европейски данни и създава визуален анализ, за да осигури по-ефективно и модерно управление в земеделието, като добави към разбирането на местната екология и нейните характеристики, включително метеорологични данни. Проектът създава модел, фокусиран върху визуалното представяне на данни на широк спектър от местни и международни нива, за да улесни по-доброто вземане на решения и прилагане на място по по-лесен и по-достъпен начин.

Приносът на STARGATE отвъд най-съвременните решения в приложните решения за климатични данни е внедряването на аналитични модели в подкрепа на формулирането и прилагането на местна и регионална политика, свързана със смекчаване на промените в микроклимата. Понастоящем организациите за създаване на политики използват предимно собствени данни, обикновено ограничени до собствената си юрисдикция/административна област. Въпреки това, след като процесът на разработване на политики разшири базата от доказателства и източниците на данни отвъд традиционния подход, има нужда от глобални данни. 

Добавянето на национални, европейски и дори глобални референтни бази от данни за сравнителен анализ  включва метеорологичен, климатичен анализ, източници на сателитни данни за подобряване на процесите на вземане на решения. Проучванията в ландшафтен мащаб са необходими за разбиране на водещите екологични процеси. Фокусът пада върху климатичното интелигентно земеделие (CSA) и ще проучи задълбочено ползите от прилагането на технически решения за агроекология и климат за постигане на устойчиво селскостопанско развитие на ниво ландшафт. Това означава да се подкрепи модернизацията на управлението на фермата и в същото време да се опознаят основните екологични фактори, които оформят селскостопанския пейзаж. 

STARGATE използва достъпа до тези данни, а също и климатичната платформа, разработена по проекта като интегрира платформи за разработени модели, за да насърчи лесното и достъпно приемане от органите, изготвящи политики. Най-простият подход към подкрепата за вземане на решения при разработването на политики е ефективната визуализация на данните. Добрата визуализация подкрепя разработчиците на политики при моделирането на устойчиви политики и решения. За разлика от алгоритмичната симулация и моделиране, визуализацията оставя действителното решение и оценка на потребителя човек и по този начин осигурява допълнителна гаранция за качество, преди да бъдат взети действителните политически решения. STARGATE предоставя иновативни компоненти за визуализиране на големи данни с особен акцент върху геопространствената визуализация и усъвършенстваните, динамични диаграми. 

239  брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!