Полезна информация за събирането, транспортирането, обезвреждането и унищожаването на странични животински продукти в животновъдни обекти е актуализирана и публикувана на страницата на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Ветеринарен лекар: Профилактиката и извън профилактичната програма е икономически важна за фермите

От Дирекция “Контрол на фуражите и страничните животински продукти” към Агенцията изпратиха писмо до животновъдните организации, които да разпространят информацията до всички свои членове. От бранша предполагат, че ще стартират проверки във фермите за изпълнение на законовите изисквания.

Може да се запознаете с тях на електронната страница на Агенцията в рубрика „За бизнеса“, подрубрика „Странични животински продукти“ на следния електронен адрес. Там ще откриете още образци на документи, заявления, протоколи, удостоверения, справки и т.н.

Нека припомним, че не се допуска клане в индустриална ферма, с изключение на случаите на клане на индивидуални (единични) животни единствено и само за лична консумация, както и при клане на птици и зайци в обект за търговия на дребно по Наредба № 26 от 14.10.2010 г. 

Допуска се добиване и временно съхранение на СЖП от заклани животни (кръв, кожи, рога, копита, крака на птици, вълна, косми, козина, четина, пера, глави на заклани птици, СРМ, съдържание на храносмислателния тракт и др.) само във ферма – лично стопанство, при условие че са изпълнени изискванията на Наредба № 44 от 20.04.2006 г.

Разходите по събиране, транспортиране, обезвреждане и унищожаване на странични животински продукти се поемат от националния бюджет за регистрираните животновъдни обекти по чл. 137 от ЗВД, при условие че са заплатили годишна такса за обезвреждане на мъртви животни за календарна година по тарифата на БАБХ. В случай че обектите не са регистрирани и/или не е заплатена годишна такса, разходите са за сметка на стопанина или ползвателя на обекта.

Забранено е храненето с кухненски отпадъци на селскостопански животни. Забраната е въведена в чл. 4а, ал. 5 от Закона за фуражите. На нарушителите се налагат глоби.