От момента на регистриране на заболяването африканска чума по свинете в Сат Маре през юли 2017 г. до наши дни засегнатите региони в северната ни съседка вече са 16, пише изданието pig333.com.

Извънредно: 4 диви прасета с Африканска чума в област Добрич!

Световната организация за здраве на животните (OIE) съобщи за нов случай на чума по свинете в стопанство в град Леспези, графство Вранча. Във фермата са били отглеждани 5 животни.

По данни на Държавната ветеринарна служба на Румъния към 25 октомври 2018 г. на територията на страната са регистрирани в 15 окръга, като количеството на огнищата е достигнало 1042 – 15 от тях в промишлени ферми.

Междувременно стана ясно, че Германия очаква всеки момент първи случай на АЧС.

Преди дни на пресконференция в Потсдам, Германия, представители на държавните ветеринарни служби оцениха степента на кризата с епизоотичната ситуация в страната. Според експерти дори небрежно изхвърлени от кола остатъци от храна могат да провокират епидемия на болестта и да спрат износа на свинско месо от Германия.

Африканската чума по свинете (АЧС) вече е на границата на Бранденбург. Заразени хранителни остатъци, които влязат в контакт с диви глигани, може да станат повод за разпространение на вируса из цялата територия на Германия. Експертите са на мнение, че АЧС се очаква във всеки един момент.

Ние не знаем кога и не можем да предскажем точното време, заяви държавният ветеринар Стефан Никиш по време на пресконференцията, на която се обсъжда готовността на властите да реагират при установяването на вируса при мъртви животни.