Въпреки наложената от РИОСВ – Варна санкция за нерегламентирано изгаряне на остатъци от лавандула в размер на 1400-4000 лв., явно процесите в дестилерията, обгазяваща Добрич, продължават втора седмица.

Санкционират дестилерия за изгарянето на растителни отпадъци

Задимяването не е спряло, алармираха до сайта на общината и в социалните мрежи възмутени жители на града, като прилагат снимки.

Дестилерията е разположена между два квартала в покрайнините на Добрич. Тлеенето на растителните остатъци от лавандула продължава, като изпълва въздуха с тежка задушлива миризма и дим. 

Преди десетина дни сигнал за пожара беше подаден до Пожарната служба, община Добрич и РИОСВ – Варна. На място екоинспекторите констатираха, че на площ от около 2 дка, собственост на фирма „Тривива” ООД, тлеят и частично горят отпадъци от преработка на лавандула, които са натрупани в резултат от дейността на дружеството.

Тогава от РИОСВ – Варна излязоха с позиция, че дружеството ще бъде санкционирано за нерегламентирано изгаряне на неопасни отпадъци със сума от 1400 до 4000 лв.

По предписание на Пожарната служба от дестилерията са организирали запръстяване на терена, на който от 3-4 години се изхвърлят растителни остатъци.

Въпреки това тлеенето и задимяването на терена продължават и към момента, уточняват огнеборците, които, от своя страна, също налагат санкция на фирмата.  

В зависимост от посоката на вятъра, температурата на въздуха и наличието на мъгла се променя интензитетът на обгазяването и облакът прониква в домовете, споделят потърпевши от кварталите до дестилерията.