Поредното обгазяване на Добрич се превърна в ужас за жителите на града и близките села. Силна задушлива миризма на изгоряло и облаци от дим се стелят от няколко дни над населените места. 

Глобяват дестилерия за етерични масла в Добричко

Проблемът е установен в почивните дни, посочват жители на Добрич в бурната дискусия в социалните мрежи. От Пожарната служба потвърждават, че в събота са получили сигнал за пожар в сухи треви в покрайнините на Добрич. На място се оказва, че не са сухи треви, а отпадъци от лавандула след дестилирането й. 

Пожарът е обхванал 2,5 дка. Инцидентът е станал в частен земеделски парцел в покрайнините на Добрич, в който са складирани растителните останки от етерично-масленото растение. Те са пламнали и задимяват целия град и околностите. 

Все още се уточнява дали лавандулата е подпалена умишлено или се е самозапалила в резултат на процесите на гниене, коментира комисар Дарин Димитров. Фирмата, собственик на дестилерията, ще бъде санкционирана от Пожарната служба. Оказва се, че на това място от години се изхвърлят и събират растителните остатъци от дестилерия за етерични масла. В същото време законовото изискване е дестилериите да имат сключени договори с депо за отпадъци, към което да извозват растителните останки. 
 

Пожарът в лавандуловите отпадъци не може да бъде потушен с вода, той трябва да бъде запръстен. Очакват се резултатите от проверката на РИОСВ - Варна. 

Това е поредното обгазяване на Добрич. През лятото задимяването и силната миризма се носеха над града повече от 10 дни. Една от предполагаемите причини тогава беше изгаряне на растителни отпадъци от лавандула, тъй като проблемите започнаха с кампанията по изваряване на етерично масло. По-късно от община Добрич посочиха, че виновник за лошия въздух над града е пожар в сметището в село Богдан.