Акт за нерегламентирано изгаряне на отпадъци състави РИОСВ – Варна на фирма „Тривива” ООД. Причината е продължилото няколко дни задимяване и обгазяване на Добрич вследствие на пожар в земеделския имот на фирмата. Проверката на екоинспекторите е извършена след получен при тях сигнал на 2 ноември, съобщиха от РИОСВ. 

Обгазиха Добрич. Отново!

На място в дестилерията пристигат експерти и лаборанти. Те констатират, че на площ от около 2 дка тлеят и частично горят отпадъци от преработка на лавандула, натрупани в резултат от дейността на дружеството. Към момента на проверката от „Тривива“ ООД са организирали запръстяването на терена със специализирана техника.  

Експертите са извършили пробовземания за контрол на качеството на атмосферния въздух с апаратура за бързо определяне на замърсители в две точки за измерване - до първите жилищни сгради в най-близкия и в най-отдалечения квартал от дестилерията. Няма задействани алармени стойности на апаратурата по всички контролирани замърсители, уточняват още от РИОСВ.

На фирмата е дадено предписание за преустановяване и недопускане изгарянето на отпадъци от етерично-маслени култури. Съставен е и акт за установяване на административно нарушение съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците.

За нерегламентирано изгаряне на неопасни отпадъци за юридически лица се предвижда санкция от 1400 лв. до 4000 лв.

Пожарникарите съобщиха преди дни, че се уточнява дали лавандулата е подпалена умишлено, или се е самозапалила в резултат на процесите на гниене. На този терен в покрайнините на Добрич от години се трупат растителните остатъци от дестилерията за етерични масла. В същото време законовото изискване е тя да има сключен договор с депо за отпадъци, към което да извозва отпадъците от лавандула.