Разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС) в Европа и в останалия свят показа на животновъдния отрасъл колко сериозни може да бъдат икономическите последствия, когато не съществува добре изграден и строго спазван план на действие в кризисни ситуации.

Ветеринари сгащиха стопани със стотина укрити прасета

Доста време България не успява да се справи с болестта, а прогнозите сочат, че още няколко държави ще се окажат на пътя на разпространението на АЧС.

В съответствие с новата система за оценка на степента на риска Европейският орган за безопасност на храните (EFSA), подобряването на наблюдението, комуникациите и взаимодействието са трите ключови елемента за овладяването на разпространението на АЧС в Европа, пише Pig333, позовавайки се на данни на EFSA. 

Данните на системата сочат, че девет страните, които все още са свободни от болестта, са изложени на сериозен риск от поява на огнища на АЧС на тяхната територия. 

Системата за оценка определи потенциалната опасност от разпространение на болестта в Югоизточна Европа.

Така според EFSA в Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Гърция, Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Словения в рамките на една година не е изключено да има заразени свине с АЧС. Опасността за това е доста висока. Рискът варира от 66% до 100%. 

Същевременно шансовете за разпространяване на АЧС на запад, в други страни от ЕС, за посочения период от време се оценяват като доста ниски – от нула до 15%. 

От  EFSA препоръчват: 

-    Внимателно наблюдение, особено на дивите и домашните свине, като най-ефективно средство за ранно разпознаване на африканската чума по свинете. 

-    Взимане на мерки с цел ограничаване на достъпа на диви свине до храна и съкращаване на числеността им посредством лов. 

-    Провеждане на информационни кампании за туристи, ловци, фермери и др. относно понижаването на риска от разпространение на болестта посредством придвижването на хора. 

-    Поддържане на комуникация и взаимодействие между държавните служби и заинтересовани лица за осъществяването на информационни кампании. 

-    Организиране на тренинги за ветеринари, други заинтересовани лица и ловци с цел подобряване на възможността за ранно разпространяване и ефективен контрол.

Мерките за борба, установени от ЕС още преди пет години, имат за цел да се постигне ранно откриване на животните, заразени с АЧС, както и високо ниво на готовност за предприемане на бързи мерки за справяне с болестта.