99 прасета, които са били укрити от собствениците си в Бургаско, бяха умъртвени от ветеринарните власти, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Източнобалканската свиня – ще я опазим ли от чумата?

Инспекторите са отишли на проверка на място, след като е подаден сигнал за свободно пуснати прасета в землището на местността „Паная” между градовете Ахелой и Каблешково.

Става ясно, че прасетата, които са без ушна мярка и с неясен произход, са собственост на шестима стопани. Нерегистрираните обекти попадат в обхвата на трикилометровата зона на свинекомплекс, затова подлежат на хуманно умъртвяване.

Заедно с полицията и прокуратурата животните са избити, а собствениците им се сдобиват с акт за административно нарушение. 

Акцията обаче не се разминава без инциденти. Един от инспекторите на Агенцията по храните в Бургас е нападнат, а виновното лице е задържано от полицията.

В Шумен също има съмнение, че не се изпълняват всички указания на държавата във връзка с Африканската чума по свинете (АЧС). Там започват извънредни срещи с ловците, след като горски служители изразиха съмнение, че дружинките не съобщават за умрели диви прасета.

„Дочувам слухове, че има умрели прасета, но не знам поради каква причина не се докладват. Може би поради факта, че се забраняват за лов определени зони“, заяви Севен Башлъ от Държавно горско стопанство „Паламара“ по време на последното заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен.

Междувременно случаите на намерени диви прасета не стихват. Последният, съобщен от БАБХ, е на 11 ноември за констатирани положителни проби в землището на град Угърчин, област Ловеч. Три дни по-рано са открити заразени трупове в град Тутракан, област Силистра, и в землището на село Вишоград, област Велико Търново.

Всички теми, свързани с АЧС, следете ТУК.