Максималното ще направим, за да съхраним породата „Източнобалканска свиня“, въпреки Африканската чума по свинете (АЧС). За кратко време да можем да осигурим един нормален, развъден процес, увери Георги Йорданов от Изпълнителна агенция за селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ).

Чумата продължава да погубва източнобалканската свиня

След като чумата проникна у нас миналата година от Агенцията са пристъпили към съхранение на генетичните ресурси чрез метода инсито затваряне на животните в собствената им среда.

„С министерско постановление се отпуснаха средства за животните, които бяха затворени – нуклеусната част на популацията. Те са посочени от Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканска свиня, държавата ги е проверила и се уверила, че са качествени. Това са най-добрите стада. Фермерите бяха обезпечени с изхранването им“, обясни Георги Йорданов за Агри.БГ.

За пример той даде държавното стопанство в град Средец, където са повишени мерките за биосигурност – изградени са двойни огради, извършени са технологични ремонти и е направен собствен водоизточник, за да се ограничи комуникацията с външния свят.

„Другият метод, който приложихме, когато чумата влезе, е ексито. Отделихме 10 животни – 6 от които бременни, в бетонови боксове в станцията за изкуствено осеменяване в град Сливен. Това не е тяхната естествена среда, но ситуацията ни принуждава да предприемем тези мерки. Няма да допуснем канибализъм, храним ги достатъчно“, уверява експертът. 

Георги Йорданов: „Съгласен съм, че има място за тревога и да обърнем внимание, но са предприети мерки, които са адекватни на ситуацията.“

Тези животни са от стадото на Стефан Лефтеров от Варненско, което е контролирано от Асоциацията. Сега се наблюдава процесът на адаптирането им и предстои опрасване на бременните свине.

„Още през 2017 г. обикаляхме стадата и установихме, че 5 от тях са с наистина хубави, типични животни. От тях искахме да оставим като генетичен материал за съхранение. Но появилото се първо огнище през 2018 г. ни забави. В момента не можем нито от Шуменския, нито от Бургаския район, тъй като има случаи на АЧС. Затова извадихме само от Варненско“, уточнява Емилия Георгиева, главен експерт в ИАСРЖ.

Трета мярка, по която се работи, е криоконсервация на семенен материал. 

„Разговаряли сме с Института по биология и имунология на размножаването (ИБИР), където гарантират, че могат да замразят сперма от нерези. В света са правени такива опити. Процесът е труден, тази технология все още се доработва“, коментира Георги Йорданов.