Числеността на населението на света вече превишава 7 милиарда. На някои места все още няма достатъчно вода и храна, пише сайтът stmegi.com, позовавайки се на NoCamels.

Умна почва помага за отглеждане на плодове и зеленчуци без торене

В условия на глобален дефицит на хранителни продукти и вода израелски компании разработват нови селскостопански технологии. Това са 9 от най-интересните сред тях.

Sensilize

Sensilize се стреми да направи използването на почвата максимално ефективно. Уникални датчици събират информация за земления участък. С помощта на получените данни фермерите могат да адаптират селскостопанските култури към условията в почвата, понижавайки така разходите за отглеждането и повишавайки добивите.



BioBee

От 1984 г. компанията помага на фермерите да се избавят от хищните кърлежи без употребата на химикали. Тя отглежда различни видове комари, пчели и мухи, които се хранят с кърлежи.

Към днешна дата BioBee експортира продуктите си в Колумбия, Русия, Южна Африка и Индия.

miRobot

Компанията miRobot е разработила роботизирана доячна система, за да гарантира оптималното доене на кравите. Техниката всъщност замества човека – тя чисти, дои и изпълнява необходимите процедури след издояването.



Предоставяйки алтернатива на човешкия труд, miRobots понижава разходите за заплати и повишава производството на мляко.

ROOTS Sustainable Agricultural Technologies

Технологията на компанията предполага поставяне на водоналивни тръби в почвата, които да поддържат определена температура. С други думи, ако почвата е прекалено топла, ROOTS може да я охлади.

Тази технология спомага за повишаване на производителността на такива култури като босилек, ягоди и салати.

Вградените тръби може да се използват и за доставка на вода към корените, торове или пестициди.

Tal-Ya

Компанията е разработила технология, която позволява да се постигне висок добив ри използването на по-малко количество вода.
Tal-Ya произвежда пластмасови поставки за многократна употреба, за да извлича вода от въздуха. Контейнерите от преработена пластмаса понижават потребността на растенията от вода с 50%. Цената им е 3-5 долара на брой при срок на служба – 10 години.

Продуктите на Tal-Ya се използват от фермери в Израел, САЩ, Китай, Чили, Грузия, Шри Ланка и Австралия.

5 неща, които трябва да знаете за бъдещето на селското стопанство

Morflora

Morflora представлява един вид ваксинация на растенията. Технологията TraitUP „ваксинира“ растенията и семената срещу различни болести и едновременно с това впръсква в тях нови гени.

Едно от преимуществата на MorFlora е, че „ваксините“ не се наследяват, така че следващите поколения могат да решат дали искат да използват технологията, или не.



Компанията уверява, че нейното решение е компромисно и ще нахрани постоянно нарастващото население на планетата.

Netafim

Тази израелска компания е пионер в областта на капковото напояване. Netafim помага на много страни из цял свят да пестят вода и финансови средства, без растителните култури да страдат от дефицит на вода.

Методът е разработен още през 60-те години на 20 г. от израелския инженер-изобретател Симха Блас. Днес Netafim е сред водещите световни производители на системи за капково напояване, което съкращава употребата на вода с 30-70%.

GreenWall

Чрез създаването на вертикални ферми във високи сгради из цял свят GreenWall извежда достъпът до задоволяването на потребностите от храна на човека на ново ниво.

С минимално количество вода и почва хората могат да отглеждат ориз, царевица и пшеница в лични оранжерии.



Освен това технологията спомага за пестене на вода чрез система за капково напояване, разработена от компанията Netafim.

EdenShield

EdenShield се бори с вредните насекоми посредством натурален нетоксичен екстракт, който замаскира аромата на растенията.

Средството е създадено на основата на химически вещества, които отделят израелски пустинни растения. Техният аромат прогонва вредителите, без да оказва негативен ефект върху околната среда.