Гигантът Байер (Bayer AG) съобщи, че към 27-и август компанията е изправена пред около 8700 дела, свързани с глифозатни продуктите на Монсанто (Monsanto) за борба с плевелите, в сравнение с около 8000 дела, заведени към края на юли, съобщава агенция MarketWatch, цитирана от БНР.
 
 
Мнозинството от ищците са завели делата в щатските съдилища в Мисури, Делауеър и Калифорния, а останалите са подадени в различни федерални съдилища, посочи германската компания.
 
През август щатският съд в Калифорния разпореди на Монсанто да плати 289 млн. долара обезщетение на Деуейн Джонсън, след като съдебните заседатели решиха, че продуктите на компанията вероятно са допринесли за развитието на намиращ се в крайна фаза рак на Джонсън.
 
Bayer AG, чиито акции се понижиха след наложената присъда, оспори решението на съда и подаде постсъдебни предложения пред потенциални нови жалби.
 
Германският гигант не представи по-подробна преценка за очакваните съдебни разходи, но заяви, че Монсенто разполага с „подходящи счетоводни мерки". Монсанто също така има стандартна застраховка срещу законоустановените искове за отговорност, допълват от Bayer AG.
 
Новината за огромния брой заведени дела срещу Монсенто доведе до нова вълна от продажби на акции на германската компания-майка. Акциите на Bayer AG стартират търговията в сряда със спад от 3,7%.