Рязко повишаване на минималния месечен размер на осигурителния доход за фермерите. Това твърдение се разпространи неофициално след заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), на което бе утвърден проектът на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. 

Проф. Бозуков: Грешка ще е да се отделя БАБХ от министерството. Без контрол нещата ще са същите

В него са отразени параметрите на предвидените за следващата година социално-осигурителни политики в страната. Проектът е приет с мнозинство. „Предстои съгласуването му  в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание”, уточняват от НОИ.

По информация на БТА в проектозакона е заложено максималният осигурителен доход да стане 3400 лв., минималната пенсия от 1 януари да е 370 лв., а от 1 юли до 31 декември да бъде 392,57 лв. Служебното правителство предлага още:

Минимален месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 710 лв.

Толкова ще бъде ставката и за самоосигуряващите се лица, а максимален месечен размер на осигурителния доход ще е 3 400 лв.

По действащото ДОО фермерите се осигуряват месечно минимално на 420 лв. Сумата се запази и през настоящата година, след като намеренията за увеличаване срещнаха сериозен обществен отпор. В края на 2019 г. се предвиждаше въвеждането на 610 лв. минимален месечен осигурителен доход за земеделци и тютюнопроизводители. От бранша веднага се възпротивиха и изпратиха отворено писмо до Министерския съвет и Народното събрание.

„Дребните земеделски производители живеят в оскъдица, защото приходите им в огромната си част отиват за изпълнение на хилядите законови изисквания“,беше коментарът на Българска асоциация Биопродукти. 

Това не бе първият опит за увеличаване на минималния осигурителен доход. Още през  есента на 2017 г. кабинетът предложи на Народното събрание земеделските осигуровки да станат от 350 лв. на 480 лв. на месец. Повишението беше отложено също след остра реакция на земеделците.

Какъв ще е отзвукът от предложеното увеличение сега, предстои да видим.