Всяко зърнохранилище е уникално само по себе си. То има „свое лице“. Предлагаме на вниманието ви 6 съоръжения, които впечатляват със своите съоръжения, пише propozitsiya.com, позовавайки се на Elevatorist.com.

1. Николаевски порт терминал "Нибулон"

Освен обичайните силажни контейнери от метал, на територията на товарния терминал има два прочути нибулоновски железобетонни купола за съхранение на зърно. И двата са с вместимост по 50 000 тона, като диаметърът им възлиза на 65 метра. Високи са по 32 метра.



Източник: nibulon.com

Куполите са построени през 2003 г., като вътрешността им не е разделена на секции. Това са най-големите полусферни конструкции в цяла Европа и най-големите в света по обем на съхранение на зърно.

2. Калининградско пристанищно зърнохранилище

Построено е през 1924 г. и прилича на джинджифилова къщичка. Намира се върху две производствени площадки. На едната от тях са разположени зърнохранилище №1 и №2, като до тях се намира четириетажна административно-битова сграда.


Източник: elevator-port.ru

Втората площадка се състои от зърнохранилище №3. Общият вместимост на трите съоръжения е около 46 000 тона зърно.

3. Зърнохранилище в Набережни Челни

Това зърнохранилище е започнато да се строи през 1913 г. и е пуснато в експлоатация през 1917 г. През септември тази година ще навърши точно 100 години активна дейност.

Въпреки почтената си възраст, терминалът работи отлично и товари и разтоварва зърно за транспотиране по река Кама.

4. Самарско зърнохранилище

Става дума за две железобетонни кули, които в момента пустеят. Те са построени през 70-те години.

Местните наричат съобържението „бирените кенчета“.

5. Запуснато Челябинско зърнохранилище

Това е единственото линейно зърнохранилище в подбора. В момента от него е останала само една работеща кула.



Източник: book-chel.ru

Съоръжението е построено в началото на 20 в. и е изпълнено в стил „модерн“. Зърнохранилището започва работа през 1919 г., а дейността му приключва в края на 90-те години.

Легенда разказва, че то се обитава от призрака на разорен банкер. Възможно е там да е скрил приживе част от спестяванията си, преди да се самоубие.

6. Новоруски зърнен терминал

Работата по строителството му започва през 1891 година и приключва три години по-късно. Зърнохранилището е изградено от камък, тухли и желязо. В основите му е заложен скален грунт.



Източник: nzt.ru

Общата вместимост възлиза на 49 000 тона. Сградата е дълга 160 метра и широка – около 30 метра. На височина достига до 30 метра. Централната кула е висока 40 метра.

Проектът на зърнохранилището е разработен от известния инженер Станислав Кербедз.

Тази година съоръжението навърши 123 година. Откакто непосредствено до него бяха построени нови зърнохранилища, предприятието не работи.