Сърбия от доста време полага усилия да насочи хората, които искат да се занимават със земеделие или вече го правят, към доходоносните ниши в сектора и по този начин да възроди селските райони. Наскоро експерти, които познават пазара на овощни плодове, посочиха кои са най-печелившите. Това са боровинки, ябълки, ягоди, малини и череши, пише agromedia.rs.

Богата реколта от череши в Кюстендилско, но кой ще ги бере?

В структурата на износа на селскостопански продукти от Сърбия през 2018 г. плодовете и зеленчуците са на първо място с 23%. Износът на плодове през 2018 г. възлиза на 618 млн. долара, през 2017 г. - на 680 млн. долара, а през 2016 г. - на 625 млн. долара.

Сърбия печели повече от 120 млн. долара годишно само от износ на ябълки. Средната цена на пресния плод е 0,89 долара, а на преработения – 1,82 долара. Това означава, че сръбският производител трябва да се съсредоточи върху продукцията с по-висока крайна цена.

Сред топ 10 на изнасяните селскостопански продукти през 2017 г. са 3 овощни вида:

- малини – на стойност 233,2 млн. долара;
- ябълки – на стойност 122,4 млн. долара;
- череши – на стойност 59,2 милиона долара.

Също така през 2018 г. сред 12-те експортни продукта има четири вида плодове: малина, ябълка, череша и праскова.

Според сръбския министър Милан Кркобабич успехът на сръбското земеделие в бъдеще зависи от създаването на кооперативи за плодове. Само те могат да отговарят адекватно на търсенето на огромни количества продукция от чужбина. Той се надява един ден да има такива кооперативи с по десетки хиляди фермери. Чрез въвеждане на нови технологии това е пътят към справянето с безработицата и обезлюдяването на селските райони.

Овощните градини в Сърбия заемат около 183 602 ха, или 4,8 % от общата земеделска земя, което е малко на фона на благоприятните климатични и почвени условия.

В момента боровинката е най-печелившата култура в Сърбия. На един хектар, като се отчитат земята и съпътстващата механизация с противозаградни мрежи и торене, е необходимо да се инвестират около 60 000 евро. Вложените средства се възвръщат с три реколти.

Цената на килограм боровинки в западната ни съседка е около 2 евро. На хектар могат да се реализират до 18 тона. Цената на боровинките през последните 3 години при топ производителите е била средно около 5,5 евро. Фермерите с по-лоша технология на отглеждане добиват 9-10 тона със средна цена от 3,5 евро. Инвестицията се връща след 5 години, ако не се вземат предвид държавните стимули. Отглеждането на 1 ха боровинки с мрежа против градушка и торене възлиза на около 44 630 евро.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Черешите в Силистренско търпят големи поражения трета година

Овощари: Къде ще са пазарите за родната продукция?

Прогноза: Отново провалена реколта от кайсии