Боровинките, за чиито полезни свойства се говори много през последните години, са култура, която се цени високо в цял свят. Отглеждането им може да бъде доходоносен бизнес, пише Agroportal24h.cz.

Ще удари ли дъното цената на боровинката?

В наши дни световен лидер в производството на боровинки е Северна Америка. Там този вид селскостопанска дейност е широко разпространен и има дълга история. В отглеждането на боровинки на места се използва т.нар. „мокър начин“ на прибиране на реколтата.

Растенията се отглеждат в специални райони с изградени напоителни системи. В близост трябва да разполагате с водоем.

Някои от плодовете се събират ръчно – те са с най-високо качество. Останалите се прибират по т.нар. „мокър начин“, при който насажденията се заливат с вода. След това фермерът с трактор влиза в езерото, за да се отделят плодовете от растенията. За целта се използва специален цилиндър.

Най-важните новини в сектора

Плодовете изплуват на повърхността на водата. Следва ръчно събиране, сортиране и изпращане за обработка. Обикновено реколтата се замразява и се реализира в търговската мрежа.

За промишлено отглеждане на боровинки е важно да изберете правилното място. То трябва да бъде подходящо не само за благоприятния растеж на растенията, но и да отговаря на изискванията за монтаж на производствени съоръжения и да има добра транспортна инфраструктура.

Езерцето трябва да е с дълбочина 30–40 см. Най-подходящи са киселите почви. Районът не трябва да бъде заобиколен от сгради, от които може да се генерират прах, дим, неприятни миризми и други вредни вещества. Първата реколта се прибира след 3 години.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново разпределение на силите на световния пазар на боровинки

Производител: От две години бизнесът с разсад върви по-слабо

Откъде купува боровинки вторият по големина вносител в света?