До 100 % загуби от кайсиите очакват в Земеделска кооперация „Проф.Иширково” в Силистренска област.

Бадемите в Странджа също са застрашени от измръзване

Вече няколко поредни дни сутрешните температури падат до -5 градуса.

„Кайсиите в момента са в цъфтеж. Пораженията са сериозни. При тази силна слана очаквам реколтата да е провалена”, обобщи председателят на кооперацията Велика Славова.

Окончателните последствия ще станат ясни до няколко дни. В земеделската кооперация се отглеждат близо 2000 дка с овошки. 1200 дка от тях са заети с традиционния за Силистренска област плод – кайсиите. 

„При черешите, прасковите и сливите все още няма маков цъфтеж и там измръзването няма да е на 100%”, коментира още Велика Славова. 

Това ще бъде трета поредна година, при която ще се отчетат загуби от кайсиите, пресмята още стопанката. През 2019 г. плодовете са оцелели, реколтата е била качествена, но е възникнал друг сериозен проблем – липсата на пазар. През последните 5-6 години цената на плодовете е една и съща, а себестойността постоянно расте.

„Партньорите, с които работим и които замразяват и сушат плодове, също имат объркани пазари и свиха с 50% продукцията, която изкупуват”, коментира Славова. На практика при цена под 30 ст./кг не си струва обирането на кайсии, изчислява стопанката. 

Плодовете през 2019 г. останаха без реализация, обобщи преди време Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари. Причината е масовият внос от Турция и Гърция на много по-ниски от реалната цена. 

Близо 20 000 дка са насажденията с кайсии в Силистренска област. Има измръзване на овошките заради ниските сутрешни температури през последните дни, потвърди и Кирил Боянов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Крайдунавска Добруджа.

По думите му това ще бъде поредната лоша година за земеделските стопани, отглеждащи овощни градини.