Бъдещето на селското стопанство е в автономните роботи, които ще изпълняват цялата полева работа. Сред тях има доста любопитни прототипи, които успешно се борят с плевелите, съобщава propozitsiya.com, позовавайки се на aggeek.net.

9 израелски иновации в областта на селското стопанство

Роботът Ecorobotix представлява нещо като маса за тенис, която се бори с плевелите. Стартъпът Ecorobotix го представи в началото на 2016 г. Роботът е снабден с камери, благодарение на които различава плевелите от другите растения. След това насочва към тях подвижва пръскачка и пуска доза хербициди.



Роботът се ориентира в пространството с помощта на GPS-тракер и датчици, а от горната му част са инсталирани слънчеви панели, които му позволяват да работи в продължение на 12 часа без презареждане.

Vitirover – този робот не обича плевелите сред лозята. Той е предназначен за подрязване на тревите и плевелите между редовете с грозде.



Благодарение на датчици и GPS-тракер този малък френски робот, умее да различава лозовите насаждения от другите растителни видове и може да се движи по полето без чужда помощ.

Предварително можете да настроите робота чрез мобилно приложение.

Vitirover обработва 1 хектар за 150 часа. Той може да работи дори през нощта, тъй като е снабден със слънчеви панели.

Oz – автономен робот, който е разработка на компанията Naio Technologies. Умее да следва фермера, а също така и да плеви лехите.

 



Апаратът работи в 3 режима: автономен, ръчен и наблюдение.

Освен да плеви, Oz може да помага на фермерите в транспортирането на неголеми товари. Например може да дърпа след вас туба или някакви инструменти.

Роботът разполага с 4 електрически двигатели с мощност 110 вата. С едно зареждане може да работи 7-10 часа в зависимост от режима на работа. Най-енергоемкият режим е автономният.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!