Ние не искаме привилегии. Мога да изкарам технологична карта, с която да докажа, че разходите на десертното грозде са повече от при някои други култури, но не това ни е целта. Желаем просто да сме справедливо финансирани, както останалите”, заяви пред Агри.БГ Любен Радев, член на Управителния съвет на Национално сдружение на българските лозари (НСБЛ).

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Самият той е лозар от Брестовица, Пловдивско, където се отглеждат предимно десертни сортове грозде и в тази връзка коментира безпокойството у производителите от наполовина намалените ставки за тях спрямо другите плодове в обвързаната подкрепа за следващия програмен период.

Сред версиите на земеделското министерство за това решение са, че площите с десертно грозде са се увеличили и че разходите по отглеждането им са по-малко. От сектора категорично отхвърлят и двете тези, а Радев цитира таблица, приложена в Стратегическия план от самото министерство, в която ясно се вижда спадът на площите с десертно грозде.

„Едва ли има култура в България освен зърнено-житните, която да увеличава осезаемо площите си. Може да има известен изкуствен ръст в годините непосредствено след влизането ни в Европейския съюз, тъй като редица от стопанствата, най-вече малки, официализираха производството си заради субсидиите. Но ясно се вижда последващия спад в площите.

Относно разходите - в сектор „Плодове” всички сме горе-долу на един хал. Трудности има при покачването на себестойността, с реализацията на пазара, с работната ръка… Последните две-три години нашият сектор от чувствителен стана свръхчувствителен. Ковид кризата и войната доведоха до свиване на потреблението и то не само в България. В същото време разходите по производството нарастват. Това ни прави изключително чувствителни на всеки лев, обясни Любен Радев.

По думите му ръстът в цената на десертното грозде е много малък спрямо ръста на вложеното в производството му. „Ако кажем, че цената най-общо е скочила с 10%, разходите по работна ръка, суровини, механизация са нараснали с над 30%. Не може да постигнем дори баланс приходи-разходи, камо ли да борим инфлацията”, допълва браншовият представител.

Той акцентира, че с предишния служебен кабинет лозарите успяха да постигнат изравняване на ставките с другите плодове, което обнадежди сектора, но може да послужи и за нагледен пример колко реално се е отразило това на сумите за другите култури.

Изравняването на субсидиите при последните помощи доказа, че вдигането на нашите ставки не доведе до осезаем спад при ставките на останалите плодове. Това означава, че площите с десертно грозде и сливи не са толкова много, така че не може се ползват за оправдание”, убеден е представителят на сектора.

Любен Радев: Сигурен съм, че тази година в Брестовица, а и не само, част от най-вече малките производители ще бъдат с изоставени лозя.

Сега производителите на десертно грозде разчитат на заявките, направени от министерството, че новите технологични карти ще доведат до преосмисляне на финансовото разпределение на обвързаната подкрепа. „Обозримият срок за това бе до следващото изплащане на обвързаната подкрепа, което обикновено е през март, това значи, че скоро трябва да има яснота по темата”, заяви Радев и припомни за друга тема на лозарите, която все още чака развитие:

„Опитахме се да убедим министерството за средства за зимни пръскания, каквито има при овошките. При лозата също могат да бъдат извършени такива заради болести и патогени, които презимуват. Нашето сдружение изготви списък с продукти и болести. Свършихме своята работа. За жалост, зимата мина, но все още нямаме осигурена такава помощ.”

„На 99% съм убеден, че тази година няма да има увеличение на площите, съмнявам се дори да успеем да ги задържим в същия размер”, каза за финал Любен Радев: