Семена от 6 хибрида царевица за тазгодишния производствен сезон предлагат от Института по царевицата в Кнежа, съобщи за Агри заместник-директорът на института доц. Валентина Вълкова.

“През тази година предлагаме семена от хибридите Кнежа 310, Кнежа 435, Кнежа 462, Кнежа 560, Кнежа 561 и Кнежа 683А. Целта ни е да покрием нуждите на българските стопани със семена от различните групи на зрялост. През последните години поради високите температури и промяната в климата все повече се засилва търсенето на силажната царевица, затова предлагаме най-късния хибрид - Кнежа 683А. За силаж добре се представят и хибридите от група 500. Тях ги предлагаме за зърно и силаж.”, коментира още доц. Вълкова. 

Поради промяната в климата от Института по царевицата в Кнежа препоръчват промяна на сроковете за сеитба на царевицата на полето. 
“Препоръчваме на стопаните, първо да изтеглят сеитбата по-рано, тъй като температурата в почвата, която е благоприятна за покълване, е 10 градуса. 10 градуса на 10 см вече не се постига в края на април, а веднага след първата десетдневка.

Това е един период, който ще издърпа вегетацията малко напред. Другото, което препоръчваме, е технологичната система Плюс, при която се сеят два или повече хибриди заедно, смесено. Това се прави с  оглед, че дори и да са с една и съща група на зрялост, винаги има ден-два разлика между периода на цъфтеж и тогава, ако единият в момента е по-засегнат от високите температури, другият тепърва започва да се развива. Прашецът, който се развива при този смесен посев, успява да оплоди всички растения. Това са две от решенията, които не струват нищо на земеделците, а само спомагат за повишаването на добива.”, обясни доц. Валентина Вълкова. 

Хибридите от група 500 могат да бъдат използвани за силаж и зърно, като в Северна България те се използват само за производство на зърно. Без поливане обаче в Южна България няма да дадат очаквания от тях потенциал, затова и там и за местата с висока надморска височина от Института по царевицата в Кнежоа предлагат хибридите от група 300 и от група 400.

През настоящата година семената на института се продават по 12 лв./кг без ДДС, а специалистите обясняват, че интересът към родната селекция расте. “Причина за това е развитието на сектор Животновъдство. Първо ни откриха животните, след това хората, защото животните предпочитат българската селекция. Това е поради простата причина, че нашите хибриди са повече скорбиални и са по-добри, а чуждата селекция са повече протеинови”, коментира доц. Вълкова. 

Независимо дали българска или чужда е селекцията от сортове царевицата и през тази година се очаква да бъде повлияна от климата, затова търсенето на по-ранните сортове от групите 300 и 400 от страна на земеделските стопани се засилва. 

През тази година от Института по царевицата взехме награда за иновации на Международното изложение АГРА с хибрид Кнежа 576, който е за зърно и два хибрида - Кнежа поп 1 - пуклива царевица за директна консумация и другия - Кнежа суит 1 - захарна царевица за директна консумация.