На 28 юли официално прерязаха лентата на най-новата козеферма в страната. Твърди се, че е най-голямата, разположена на площ от 1500 кв.м на 1111 м надморска височина в село Богутево, съобщават от Община Чепеларе.

Старт на месодайното козевъдство у нас – ето как!

Първата копка бе направена преди две години заедно с кмета Славка Чакърова. Тя присъства и на церемонията по откриването. По нейни думи новата ферма допринася и за популяризиране на туристическата марка „Чепеларе – зеленото сърце на България“, където се произвеждат екологично чисти продукти.

Фермата е изградена с подпомагане по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Инвеститорът Иван Марков печели проект за 1 936 000 лв., като Европа финансира 60%, а останалата част са негови собствени средства.

Козефермата ще поддържа саански млеконадойни майки и мъжки за възпроизводство. Породата е създадена в швейцарската долина Саанен в райони на 1–2 хил. м надморска височина с богати пасища. Тези кози са едни от най-едрите със средна маса на майките от 50–60 кг и масленост на млякото от 3,8–4%.