Броят на пчелните колонии е намалял с 16% в периода 2017 г. - 2018 г. – това сочат резултатите от международно проучване, проведено в 36 страни от Британския университет в Стратклайд, пише SadyOgrady.

Експерти с анализ за смъртността при пчелите

В рамките на проучването са били анкетирани 25,3 хиляди пчелари и е установено, че от 544 879 колонии съществували през зимата на 2017 г. 89 124 не са оцелели. Причините – климатични условия, проблеми с пчелите-майки и природни бедствия.

Португалия, Северна Ирландия, Италия и Англия са загубили 25% от пчелните си колонии, докато Беларус, Израел и Сърбия - 10%. Между някои страни са установени сериозни разлики – пример за това са Германия, Швеция или Гърция.

Учените отчитат, че общите загуби са били по-ниски, отколкото след зимата на 2016/2017 г., когато те са достигнали 20,9%, но са били по-високи, отколкото в края на 2015 г. и 2016 г., когато са били на ниво от 12%. Например загубите в Шотландия са се увеличили през последните три години от 18% до 23,7%.

Според предишни изследвания пчеларите, които са променили местоположението на насекомите си по време на сезона, са имали по-малки загуби от тези, които са задържали пчелите на едно място. По-малките пчелини имат по-големи загуби от конкурентите с повече насекоми, сочи още проучването. То е публикувано в специализираното издание "Journal of Apicultural Research". Обхваща 33 страни в Европа, както и Алжир, Израел и Мексико.

"Загубата на пчелни семейства е много сложен въпрос, тя е по-малко повлияна от климата, и повече от времето и природните бедствия. Ние наблюдаваме колониите през зимата, но това, което се случва с пчелите, може да е свързано с условията от предишното лято" - казва д-р Алисън Грей от отдела по математика и статистиката на Университета в Стратклайд.

"Много пчели са загинали в резултат на проблеми с пчелата-майка, например, когато тя е изгубена или не снася яйца. Много колонии също са нападнати от паразити, причиняващи вароатоза", добавя изследователят.