България е невероятна, тук е толкова красиво. Когато дойдох тук, много се впечатлих от природата. Запознах се с пчелар и това стана моя съдба. Това сподели с усмивка за Агри.БГ Елен Сабатини – чаровна млада дама, пристигнала у нас преди 13 години. Тук открива любовта към съпруга си и към пчелите. Живее в красивото шабленско село Езерец и отглежда 120 пчелни семейства. 

Пчеларството – мисия за три поколения добруджанци

Елен е еколог по образование. Пристига в България като доброволец по европейски програми. Една от първите инициативи, в които се включва, е почистване на плажа в района. Село Езерец е разположено до езеро и до морето. Природата е уникална, чиста, запазена, все още неутъпкана и незамърсена от масовия турист.

  
Елен Сабатини: „Пчеларството е професия, която е толкова близка до природата. Пчелите осъществяват връзката между човека и средата, в която се развиваме”

„Ние сме в регион с интензивно земеделие и съответно вадим основно слънчогледов мед. Имаше години, през които в община Шабла се сееше кориандър и рапица, но вече няма. От време на време имаме и акация, когато сезонът е благоприятен”, допълва Елен. Пчелинът е разположен до влажните зони на „Натура 2000”, тук има много степна растителност. 

„Това дава на пчелите богато разнообразие от паша и затова добиваме букет. Този мед е уникален, това за мен е най-качественият мед, тъй като съдържа много билки”, категорична е още пчеларката. 

Как се развиват в момента пчелите? 

„Да чукна на дърво, добре. Винаги ме е страх да говоря за пчелите. Сезонът тази година е по-различен, тъй като е сухо и те гладуват, няма къде да отидат на паша. Надявам се, всичко да се оправи. Смятам, че пчелите са силни и ако не им пречим, ще се справят”, допълва още Елен.

 С тревога обаче следи прогнозите, тъй като въпреки обилните дъждове в останалата част на Добричка област, край морето те са сумарно под 10 литра. Засушаването се отразява на дивите и културните растения и пчелите трябва да търсят паша на по-далечни разстояния.  

Елен Сабатини: „Пчеларството за мен е мисия, не мога да живея без него. Вълнува ме, красиво е”. 

„Ежедневието, моето и на детето ми, е свързано с красота, с нещо истинско. Това е по-нормалната среда за развитие на едно дете. Обичам пчелите, обичам меда. Обичам не само да го консумирам, но и да правя различни неща от пчелните продукти – мехлеми, кремове. Цялата красота на детето ми минава през пчелните продукти, те са дар от природата”, допълва още чаровната пчеларка. 

Елен споделя, че има много идеи, за да стане пчеларският им бизнес по-устойчив и сигурен. 

„Трябва да мислим за българските села, защото има нужда от нов въздух. Това е бъдещето според мене – сред природата. Градовете вече са тесни”, категорична е французойката с усмивка на лице. 

Какво я предизвиква? „Друга усмивка, красив ден. Малките неща и вярата в тях”, отговаря Елен Сабатини.