Центърът за оценка на риска по хранителната верига към аграрното министерство публикува анализ на някои причини, които водят до загубата на пчели и пчелни семейства.
 
 
Причините са групирани в пет категории: биологични – болести и паразити, химикали в околната среда, хранене, пчеларски практики, други причини.
 
„Смъртността при пчелите е нормално явление в пчелините. Всяка зима 5 дo 10% от семействата загиват, а по време на размножителния период (февруари/март до септември/октомври) много пчели – работнички загиват всеки ден. Въпреки това, от средата на 80-те години на миналия век се наблюдава феноменът на прекомерна смъртност на пчелни колонии в цял свят. Това явление е комплексно и се дължи на множество фактори“, отбелязва д-р Ирена Богоева, началник на отдел в ЦОРХВ. 
 
Френската агенция по храни, околна среда, здраве и безопасност (ANSES) е идентифицирала още през миналото десетилетие няколко причини за смъртността при пчелните семейства.
 
„Известни са 29 патогени и хищници - паразити, хищници, гъби, бактерии и вируси, по медоносните пчели. Всички тези агенти са потенциално включени в отслабването и загубата на пчелни семейства, като някои от тях могат да действат едновременно“, уточнява експертът. 
 
Тежъкт проблем, с който се сблъскват и българските пчелари, са химикалите в околната среда. В култивираните земеделски региони пчелите са директно изложени на продуктите за растителна защита и остатъците от тях.
 

Рискове от монокултурите

 
За да бъдат здрави, пчелите се нуждаят от висококачествен полен от разнообразна флора, като източник на протеини за тях.
 
„Всъщност пчелите предпочитат някои полени, които са по-богати на хранителни вещества. Загубата на биоразнообразие, особено когато е свързана с отглеждането на една култура е довела до намаляване на броя на наличните растителни видове и съкращаване на сезона на цъфтеж. Недостигът на цветен прашец и на достатъчно хранителни резерви, липсата на разнообразие или качество в тези хранителни материали, могат да имат неблагоприятен ефект върху здравето на пчелните семейства“, изтъква д-р Ирена Богоева.
 
Експертът обръща специално внимание на необходимостта да се намали използването на продукти за растителна защита и да се подобри разбирането за тяхното действие. Важно е и правилното прилагане на химикали в самото пчеларство.