Разработваме проект. Ще кандидатстваме. Наблюдаваме, очакваме, не знаем кога ще стартира мярката, трябваше да е през май. Все още няма яснота. Надяваме се при нормализиране на работата в Министерството на земеделието със смяната на министъра, нещата да  потръгнат. Това сподели пчеларят Спас Костадинов по повод очаквания старт на мярка 6.3 "Млад фермер", по която може да бъде подпомогната пчеларската му дейност. Стопанинът се грижи за общо 190 пчелни семейства, разположени в два пчелина в община Генерал Тошево.

 

Избираме най-иновативният и успешен млад фермер за 2019

 

До преди месец Спас Костадинов е оглавявал общинското пчеларско дружество. След изтичане на мандата му като председател, щафетата е поета от негов млад колега. В момента пчеларят търси начини да подкрепи семейния бизнес с европейски средства. Това става повод да посети изнесен семинар на тема „Различното пчеларстване – традиция и бизнес”, организиран от Службата за съвети в земеделието в добруджанското село Прилеп.

 

 

Един от акцентите на срещата с пчеларите е възможността за финансиране по мярка 6.3. Освен кога ще бъде отворен приемът за подаване на проектните предложения, Спас Костадинов се интересува и от възможностите за директни продажби на пчелни продукти. 

 

„Както името й подсказва, мярка 6.3 дава старт на всички действащи земеделски производители. Насочена е към модернизиране и устойчиво развитие на малките стопанства. При нея се изисква стандартен производствен обем от 2000 до 7999 евро”, разясни зооинж.Маринела Георгиева, ръководител на областния офис на НССЗ в гр. Добрич. Всяко одобрено проектно предложение се финансира с 15 000 евро. Субсидията се изплаща на два транша. „Първото финансиране е в размер на 10 000 евро и се дава при подписване на договора. Второто е 5000 евро и се изплаща когато са изпълнени ангажиментите от страна на стопаните”, подчерта още зооинж. Георгиева. В следващите три години след приключване на проекта фермерите също имат задължението да спазват определени изисквания.

 

Необходимо е пчеларите да увеличат стандартния си производствен обем с 2000 евро спрямо първоначалния или с 20 %. Този обем се формира от 35 кошера, допълни още експертът. Необходимо е да се закупят дълготрайни материални активи за дейността на пчелина.

 

„Приемът ще бъде достатъчно дълъг, за да успеят всички желаещи да се включат в подмярката. Службата за съвети в земеделието подготвя всички проекти безплатно. Документите се подават през ИСУН и това също е ангажимент на нашата служба”, подчерта още зооинж.Георгиева.