Валидиране на юбилейна марка, представяне на работодателски фирми, дни на професиите – това са само част от инициативите, свързани с отбелязването на 50 години ветеринарно образование в Добрич. Празненствата започнаха с емоционална среща на поколенията, наречена „По следите на времето“, съобщи директорът на ПГВМ д-р Светла Тодорова. За изминалите десетилетия в учебното заведение са обучени близо 4000 специалисти. 

Днес в Професионалната гимназия образование получават младежи от шест области на Североизточна България – Добрич, Варна, Разград, Силистра, Шумен и Търговище.

Те изучават професиите ветеринарен техник, техник-технолог по качество на храни и напитки, лаборант. 
Всеки един от следващите дни е посветен на една от специалностите, по които се обучават възпитаниците на Професионалната гимназия в Добрич. Инициативите включват практически работилници по съответната професия, срещи на ученици и представители на бизнеса, презентации на работодателски фирми, изложби и спортни турнири по волейбол, футбол, баскетбол и се надпревара за знания по съответната професия. Денят на професията "лаборант" включваше шествие и откриване на изложба "От миналото към бъдещето" на площада в Добрич. 

Кулминацията на празненствата е на 14 декември, който ще премине под мотото „Ден на ветеринарния специалист“. Тогава в двора на учебното заведение, в което от самото начало е разположено специализираното училище, ще бъде отслужен тържествен водосвет. От 10 ч. ще бъде открита изложба „50 години ветеринарно образование в Добрич“, а от 10:30 ч. официално валидиране на юбилеен плик и марка. 

„Гордеем се с успешната реализация на нашите възпитаници“, подчерта за Агри.бг директорът д-р Тодорова. „Те намират място в големите животновъдни комплекси в Овчарово, Дъбовик, Карапелит, Смолница и много други ферми в региона, в които се сформират екипи от бивши наши възпитаници - ветеринарни техники и ветеринарни лекари. Учениците ни успешно продължават образованието си и най-голям процент изучават ветеринарна медицина, агрономство, стават зооинженери или пък се насочва към фармацията и хуманната медицина. За нас това е един добър атестат, че даваме много добра подготовка на нашите възпитаници“, изтъкна още д-р Тодорова. 

Нейният професионален път е тясно свързан с учебното заведение, в което започва като учител, преминава през длъжността зам.-директор и от 2005 г. ръководи училището като директор. „Работата през годините ми даде възможността да добре да организираме учебния  план съместно с процесите във фермата и обработката на земята. Ние сме регистрирани като земеделски производители и имаме доста странични дейности както във животновъдството, така и при стопанисването на земята“, подчерта още д-р Тодорова. 

Учебното заведение работи по редица европейски проекти. От 2002 г. до момента са реализирани 35 инициативи, свързани с обучение на ученици и учители в стопанства в Европа, за оборудване, ремонтни дейности и др.