В районите с добра реколта миналата година дължимите ренти са изплатени, както са били договорени между собствениците на земи и земеделските производители. В Добруджа и част от Източна България обаче някои ренти закъсняват, заяви Стайко Стайков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи (АСЗЗ), пред Монитор.

Арендатори на съд заради ниски ренти

На места в Добричко и Силистренско издължените суми са по-малки и то най-вече за земите с едногодишни договори. Преди те са достигали 90 лв./дка, но последно са предлагани между 30 и 60 лв./дка. Арендодатели и арендаторите предоговарят условията за ползване на земите, като се разбират плащането да стане разсрочено или да се забави. Не са малко случаите обаче, когато се стига и до съд.

Според Стайко Стайков има тенденция към повишаване на плащанията по цялото поречие на река Дунав, по-специално Брегово, част от Монтана и Враца. Там годината била добра, а изкупните цени на пшеницата, рапицата и царевицата – високи. На места, където рентата е била 55 – 60 лв./дка, се е покачила до 70 – 75 лв./дка.

В Южна България пък няма промени – в полските райони рентата се движи между 40 и 60 лв./дка. На север обаче обработваемата земя е много повече и там плащанията са между 50 и 75 лв./дка.

Относно сделките със земеделска земя Стайков посочи пандемията като отрицателен фактор. Повечето продавачи са възрастни хора, чиито наследници не са в страната. Противоепидемичните мерки, както и страхът от заразата силно ограничават възможността за сключване на сделка.

За пример председателят на АСЗЗ даде първия локдаун миналата година, когато сделките почти са липсвали. В момента има слабо предлагане, но епидемичната обстановка отново затруднява подписването на договори за покупко-продажба. 

По отношение на цените неговите наблюдения са, че миналата година земите в Южна България са се търгували от 800 до 1300 лв./дка, докато в Северна – от 1000 лв./дка до 1700 лв./дка.