Собственици на земя в Добруджа завеждат съдебни дела срещу арендатори заради ниските размери на рентите. Това съобщи Драгомир Узунов, член на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и земеделски стопанин от община Каварна.

Позиция: Субсидия срещу рента – поредното недомислие

Заради сушата през 2020 г. и драстичния спад на добивите от основните полски култури, наемите се сринаха 3-4 пъти. Така от обичайните за последните години 100-120 лв./дка бяха изплатени 30-50 лв./дка. Сумите бяха определени от вида на договора между собственици на земя и арендатори – дали с фиксирана рента или процент от произведената продукция. 

Напрежението в края на стопанската година, когато става разплащането, вече стигна до съдебните зали. „Радвам се, че имаше добросъвестни арендодатели, но имаше и такива, които не ни разбраха и ни вкараха в съда. Има заведени съдебни дела срещу земеделски производители за неизпълнени договори“, заяви Драго Узунов.

„Ако в тях е записана рента от 80 лв./дка и стопанинът не може да се разплати, уважаемият съд с добрата намеса на адвокатите го осъжда. Така се стига до блокиране на сметки, спиране на работата му и започват едни тежки разправии“, разкри още добруджанският производител. На практика това няма да помогне на засегнатите земеделски фирми както да работят нормално, особено на старта на пролетната кампания, така и да преодолеят кризисния период, за да се разплатят през новата стопанска година със собствениците на земя. 

Драго Узунов уточнява още, че част от собствениците на земя смятат, че се спекулира и се правят умишлени ходове, за да не се плати рента. „Едно трябва да е ясно - доходите, които получихме от прибраната продукция през 2020 г. са многократно по-малко от нормални години“, конкретизира Драго Узунов. Той посочи примери със земеделски фирми с по 15 000 -20 000 дка, които са натрупали загуби от недобитата и нереализирана продукция в порядъка на 1,500 млн. лв.- 2 млн. лв. „Това са средства, които не влязоха по сметките им. Наложи се да се направи една корекция по рентните плащания в порядъка на размера на субсидията, която получихме“, допълва фермерът. 

Загубите от лошата стопанска година рефлектират във всички сфери на икономиката на Добричка област и засягат всички жители. Както прогнозираха самите стопани, последствията ще се усещат с години. Едно от тях е по-малкият размер данъци, които добруджанци ще внесат в националния бюджет. Другото последствие вече се усети - многократно по-ниските суми, които получиха собствениците на земя в Добричка област. При 3 млн.500 хил.дка обработваеми площи сумите за рента са сериозен приход, на който разчитаха жителите на областта.