На поредния протестен ден на зърнопроизводителите у нас отново се стигна до затваряне на българо-румънската граница. На всички обявени пунктове във Видин, Русе, Силистра, Кардам се събраха земеделски стопани с тежки машини, които блокираха движението. 

 

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

„Активността на зърнопроизводителите е сериозна. По всички точки имаше протести. Въпреки че сме в пролетна кампания, всеки излезе да защити правата си. Имахме и европейско присъствие, подкрепени сме от колегите от Румъния“, обобщи за Агри.БГ Илия Проданов, зам.-председател на УС на НАЗ. 

Основното искане на фермерите е да не се удължава за България действието на регламента на Европейския съюз, разрешаващ безмитен внос на селскостопански стоки от Украйна.

На втория протестен ден зърнопроизводителите се срещнаха с президента Румен Радев. „Държавата в лицето на президента заяви, че каквото може да вземе като мерки, ще се вземе и ще се отправят исканията ни към ЕК и ЕС. Но нашите колеги искат определени мерки сега и веднага, тъй като положението се усложнява с всеки изминал ден“, уточни още Илия Проданов. 

В Добруджа третият ден от протестите беше изпълнен с напрежение. Производителите блокираха на границата близо 70 украински и молдовски тира като разсипаха зърно на асфалта. Така те се обявиха срещу навлизането на зърно от страна извън ЕС у нас и задържането на родната продукция по складовете.

3,5 млрд.лв. е стойността на залежаващата у нас стока, обобщи за Агри.БГ Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

„Ние имахме една единствена цел и това е информацията за ситуацията на българския пазар да стигне до президента, до Брюксел и Комисията по земеделие. В този смисъл протестите на НАЗ изпълниха замисъла си. Президентът е уведомен, поел е ангажимента като държавен глава да следи ситуацията на пазара и да стигне всичко до президентите на Румъния, Полша, Унгария, Словакия, за да разпишат декларация до Брюксел“, разясни още Жекова. Тя подчерта, че оттук нататък НАЗ изключително внимателно ще следи за изпълнение на ангажиментите, поети към сектор „Земеделие“ у нас. 

На 7 април българките фермери ще подкрепят протестите на зърнопроизводителите от Европа. „Този път ще затворим и Дуранкулак. Оказа се, че когато блокираме Кардам, тировете със зърно от Украйна се насочват към пункта в Дуранкулак“, поясни Радостина Жекова.