Учудващо жътвата на пшеница започна доста рано тази година. Така е и в Пловдивско. Пшеница, ечемик, рапица – всичко е готово. Първите резултати обаче не са толкова обнадеждаващи, сигнализират зърнопроизводители. 

Важните срокове през юли

Това, което се виждаше на полето, бяха едни много красиви посеви с огромни класове, но с вкарването на комбайните настъпиха и първите изненади.

„Братята са отпаднали, няма никакво зърно в тях, а останалите класове са наполовина празни. Пшеницата, която жънем в момента, е с много ниско хектолитрово тегло – около 70-73, което, от своя страна, е предпоставка за нисък добив. За сметка на това качеството е много добро, тъй като има такава зависимост. Това обаче няма да компенсира нищо, защото никой не дава по-висока цена за по-добро качество“, коментира земеделец от Пловдивско за Агри.БГ. 

Ниският добив се дължи най-вече на липсата на валежи в необходимото време – в края на април, началото и средата на май. В този район така жадуваният и очакван Гергьовски дъжд липсваше. А няма ли го, няма и добив – така се случи и на практика.

„В момента в Пловдивско и Пазарджишко се жъне пшеница средно около 410-420 кг/дка. Миналата година за първи път тук имахме високи добиви – около 700 кг/дка, тоест спадът е с 45%“, изчислява земеделският производител, като добавя, че лично той не е намалявал торовата норма, с което не е лишил растенията от храна и растителна защита.

Спрягат се изкупни цени на пшеница от около 600 лв./тон с тенденция за спад. Влияние оказва и дъмпинговият внос от Украйна. И въпреки че тази цена е двойно по-висока от миналата година, тя не може да компенсира по-големите разходи за производство – поскъпване с 500% на торовете, с 100% на горивата, с 20-30% на препаратите.  

„Очаква се за следващата година при химическата индустрия да има 100-процентово увеличение. Цените на препаратите, които ползваме сега, са договорени миналата година, затова се задържаха и това 20-30% поскъпване е спекулативно. Но от догодина ще има 100-процентово покачване на препаратите“, категоричен е земеделецът. 

Освен това очакванията на собствениците на земите ще са големи. Първо, има инфлация, второ – покачване на цената на зърното. Това няма как да не ескалира във вдигане на рентите, които са още един разход при формиране на себестойността на продукцията. Спрямо миналата година в Пловдивско те са скочили почти двойно. 

„Надеждата ни е в пролетниците. В моя район те бяха засети навреме. Майската суша тръгна да ги натиска, но пък последваха дъждове и се оправиха. За съжаление, украинският внос на слънчоглед ще потисне цените. Това означава, че ние пак няма да имаме възпроизводство, тъй като сме торили с петкратно по-скъпи торове. Високи ренти, високи разходи за торове и гориво и накрая натиск от евтина стока, която не се знае как е третирана. Това е положението“, леко песимистично заключава земеделецът.