Какви са първите резултати от жътвата на пшеница в Старозагорско, попитахме Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. По думите му реколтата не е толкова зле, колкото са очаквали той и колегите му.

Песимистични прогнози: Слънчогледът ще се срине до 500 лв./тон

„Резултатите са по-ниски от миналата година, но не са катастрофални. Тъй като сме в началото на кампанията, добивите вероятно ще бъдат с 10-15% надолу. Ако миналата година за региона сме говорили за средно 500 кг/дка, тази година ще са около 450-460 кг/дка“, прави сравнение Христов.

В районите, където са паднали локални валежи през месеците април и май, резултатите са добри – почти като миналогодишните. Но картинката не е такава навсякъде. 

„Неминуемо себестойността на производство ще бъде по-висока – поне с 40-60%. Миналата година имаше много голяма динамика на цените по отношение на торовете. Зависи кой в какъв момент ги е купил, защото амониевата селитра вървеше от 600 лв./тон до 1600 лв./тон. Затова и калкулацията няма да е еднаква при отделните колеги“, уточнява зърнопроизводителят.

Торовете остават най-голямото перо. По сметките на Радослав Христов увеличението е 4 пъти – ако през 2021 г. е влагал по 20 лв./дка, тази година дава по 80-90 лв./дка.

„В момента няма реален пазар. Сделки на зелено вече няма, защото започнахме да прибираме реколтата. Чува се за цена на пшеницата от около 600 лв./тон. Цените на борсите са доста по-нагоре. При нас цената е 150 лв./тон под борсата заради войната“, посочва земеделският производител.

Той е категоричен, че дъмпинговият внос на зърно от Украйна ще изиграе лоша шега на сектора. 

„Държавата трябва да си контролира митниците. Това се иска от нея, нищо повече. Тепърва ще видим какво ще се случи и ако нещата продължат в същата посока, ще бъдем свидетели на фалити при зърнопроизводителите“, смята председателят на Тракийския съюз.