В следващите години предстои постепенно снижаване на цените на зърнените и маслодайни култури. Те ще бъдат с около 20% под тези от средните за пазарната 2022/23, но и около 30% над тези за периода 2016-2020 г. 

Гласувайте: Да се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

Това са предвижданията на Изследователския институт по храни и аграрна политика към Университета в Мисури (FAPRI-MU). Причината за тях е, че се допуска понижение на енергийните и суровинни котировки, които са в основата на повишените разходи и респективно високи цени на продукцията.

У нас от началото на пазарната година цените на основните култури не се повишават. Отчита се дори известно намаление заради по-слабото световно търсене. Понижение занапред на цените с над 5% е малко вероятно. Пазарите не са успокоени и цените, най-малко заради сезона, ще са насочени нагоре, твърдят от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Според техните прогнози за 2022/23 г. трите основни есенни култури – пшеница, ечемик и рапица, се очаква да заемат около 1,43 млн. ха, което е около 1% повече отколкото предишната година. Това увеличение ще бъде по линия на пшеницата, където засетите площи се предвиждат на 1,22 млн. ха. Засетите площи от ечемик и рапица се оценяват на по около 115 хил. ха. 

Стоковите баланси при царевицата за 2022/23 г. показват начални запаси в размер на 340 хил. тона, докато производството се коригира до 3,05 млн. тона. Предназначението за индустриална преработка се предвижда на 1140 хил. тона, за човешка консумация – 45 хил. тона, и за фураж – 520 хил. тона. Износът се оценява на 1,15 млн. тона. Остатъчните наличности вероятно ще възлязат на 390 хил. тона, очакват анализаторите.

Стоковият баланс при слънчогледа за настоящата година на САРА показва, че началните запаси ще са 270 хил. тона. Производството се оценява 1,95 млн. тона. Вносът може да достигне 1,02 млн. тона. Преработката и екстракцията за олио се очаква да достигне 2,25 млн. тона. Обработката за човешка консумация извън олио се пресмята на 450 хил. тона. Износът се предвижда на 220 хил. тона. Остатъчните крайни количества се оценяват на 290 хил. тона.