Три български изби и един турски производител спечелиха приза „Златен ритон“ от международната специализирана изложба „Винария 2023“. С престижната награда си тръгват ВИ „Вила Юстина”, „Ловико Лозари” АД, „Стефан Пирев Уайнс” и производителят от съседна Турция - „Suvla”. 

Гласувайте: Може ли Министерството да реагира срещу спада в цените на суровото мляко?

“След четиригодишната пауза възраждаме традицията, която е особено необходима за развитието на българското винарство. Тя е най-старият и авторитетен енофорум не само у нас, но и в Югоизточна Европа. Затова носи престиж и конкурентно предимство, отваря нови перспективи пред носителите на „Златен ритон“ и медалистите“, каза главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов. 

Оспорвана надпревара при розетата и червените вина

Надпреварата е била изключително оспорвана при вината, особено при розетата и при старите червена еликсири. При розетата от последни реколти със златен медал и диплом са отличени пет вина на четири изби, а при червените вина от стари реколти са присъдени осем златни и десет сребърни медали. 

Съюзът на енолозите в България, който е сред организаторите на конкурса, продължава да подкрепя и развива вината от местните сортове. Със специална награда за сорт Мавруд бе отличено Mavrud Reserve BIO (2019) на ВИ „Загрей” за сорта Рубин Rubin Reserve (2019) на Винарна „Ялово”, за сорта Гъмза Gamza Reserve (2020) на ВИ „Горун”. Отличия бяха раздадени също така в категориите плодови ракии и други спиртни напитки.

Бъдещите винари от УХТ положиха Дионисиева клетва

„Нашата амбиция е да развиваме и обогатяваме конкурса през следващите години, да създадем платформа, която да подкрепя сектора. Конкурсът е гарант за качество и всички призьори могат да бъдат горди с напитките, които са създали“, каза председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов.  

Водещи дегустатори от страната и чужбина участваха в журито, което оценява вина и спиртни напитки от България, Сърбия, Германия и Турция. По традиция студенти от специалността „Технология на виното и пивото“ положиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш.  

ЗЛАТНИТЕ РИТОНИ ОТ ВИНАРИЯ 2023
„Вила Юстина” – „Четири сезона - Лято” – Совин ьон блан&Семийон (2022)
„Ловико Лозари” ЕАД - Craftman's selection - Каберне совиньон & Гъмза (2022)
Stephan Pirev wines – Eager – Шардоне (2021)
Suvla – Reserve – Сира (2020), Турция