За последните четири дни ветеринарните власти обявиха десет нови случая на диви прасета, заразени с Африканска чума, на шест места в страната.

Колко пари похарчи държавата за „вълча урина“?

Във вторник са публикувани положителните резултати от диво прасе, носител на вируса, в габровското село Душевски колиби.

След ден затишие, в четвъртък са готови протоколите от още няколко констатирани случая. Намерени са заразени диви прасета в землището на бургаското село Везенково, русенските села Табачка, Щръклево и Смирненски, плевенското село Николаево и монтанските села Гаганица и Боровци.

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е определена инфектирана зона в размер на 200 кв. км около констатираните случаи.

От днес стана ясно, че и в Кюстендилско са намерени две заразени диви прасета, което означава, че чумата е проникнала и в тази област. Днес областният управител Виктор Янев свиква извънредно заседание на областната епизоотична комисия, съобщи БНР.

Двата случая са от района на село Четирци и село Страдалово, а дивите прасета са убити от ловци. Най-вероятно в събота няма да има отстрел на диви свине в община Невестино, предполагат от местната ловна дружинка.

Всички теми, свързани с АЧС, следете ТУК.