Оградата по границата с Румъния срещу разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС) е струвала на държавата 1,340 млн. лв., а отделно за синтетичния репелент, известен като „вълча урина“ са платени 81 396 лв.

Учен оцени оградата и „вълчата урина“ срещу чумата по свинете

Земеделският министър Десислава Танева съобщи това днес по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от депутата Георги Йорданов. 

Със заповед на нейния предшественик Румен Порожанов от 25 юли 2018 г. започва строежът на оградно съоръжение по сухопътната граница с Румъния с дължина над 133 км

Десислава Танева: „Изграждането на оградата с височина 1,30 метра - стандартна, четириредова с допълнителен диагонален ред, е завършено на 28 август 2018 г. На дървени колове са опънати 4 реда с бодлива тел, успоредни на земята, и един ред диагонално. От българска страна е поставена режеща тел тип „Бруно“.“

По данни на министъра общата стойност на оградното съоръжение е 1,340 млн. лв.

В това число: колове – 207 хил. лв., бодлива тел - 152 хил. лв., режеща тел тип Бруно – около 747 хил. лв. Разходи за външни услуги и почистване на полоса - около 97 хил. лв. Поставяне на колове и опъване на телта – около 55 хил. лв. 

Прави впечатление, че оградата е изградена само за месец, но разходите за командировки, свързани с нея, са на стойност около 116 хил. лв. или близо 9% от стойността на съоръжението.

Десислава Танева информира депутатите, че Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и нейни териториални структури са сключили три договора с дружеството „В и М Инженеринг“ ООД със седалище в град София, като са закупени 2 616 комплекта по 5 милилитра синтетична субстанция WAM Porocol. Единичната цена за комплект е била 30,60 лв. с ДДС. Общата стойност на синтетичната субстанция излиза 81 396 лв. с ДДС. 

Решението за покупката репелент за отблъскване на дивите свине е било в резултат на работна среща на Координационния съвет при министъра на земеделието през лятото на 2018 г.

Шишенцата с репелента са били поставен край оградата на разстояния 70 метра едно от друго. На местата с интензивно движение на диви животни са били сложени на по-къси разстояния.

Народният представител Георги Йорданов отбеляза, че съобщените от министъра брой шишенца и стойност на репелента се разминават с информацията, която той има. В своя въпрос той се позова на данни, че миналата година са купени 80 000 шишета по 100 милилитра.

В пленарната зала депутатът се обърна към министъра за оценка на ефективността от използването на синтетичната субстанция.

Десислава Танева предложи на Георги Йорданов да се запознае със становище на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) – за оградата и нейната роля във всички мерки по превенцията на АЧС, данни за движение на вируса, както и за използвания репелент.

„Колегите, които са служителите в регионалната дирекция по горите в района и Североизточно държавно предприятие, извършващи редовен обход на преградното съоръжение, не са констатирали преминаване на дивеч в продължение на срока на ефективност на репелента“, каза министърът.

При търсене с Google в интернет за покупка на WAM Porocol днес първата оферта за един комплект от 10 шишенца по 5 милилитра излиза с цена на дребно 5,21 евро или 10,19 лв., видя Агри.БГ.

Всички теми, свързани с АЧС, следете ТУК.