Водещият европейски закон за възстановяване на природата, които е основна част от Зелена сделка, продължава да бъде повод на разделение в Европарламента.

Още от самото начало до днес тя е обект на обществено недоволство - от миналогодишната драма с цените на въглеродните емисии до бунта на Германия срещу постепенното спиране на двигателите с вътрешно горене през 2035 г. 

Консервативният блок на Европейския парламент иска законът да отпадне. Две комисии обаче, вече категорично отхвърлиха предложението. Това предизвика нова вълна от фермерски протести миналата седмица в Брюксел.

Ръководителят на проекта - Франс Тимерманс, прекара три часа миналата седмица, умолявайки законодателите да подкрепят закона, който ще бъде изправен пред решаващо гласуване в комисията по околна в средата този месец.

Въпреки това, дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) реши да се оттегли от преговорите. ЕНП изисква нова цялостна оценка на въздействието от Европейската комисия, преди да одобри каквото и да е законодателство. 

„Ние не сме против възстановяването на природата, ние сме против лошото законодателство и затова ЕНП е готова да отхвърли Закона за възстановяване на природата, както е сега“, каза Том Ванденкенделаер, белгийски евродепутат от ЕНП.

Лидерът на групата на ЕНП Манфред Вебер каза, че мерките няма да вземат предвид икономическите последици от войната в Украйна и че това оказва прекомерен натиск "върху нашите селски общности и нашите фермери".

Представители на Copa-Cogeca, която включва водещи европейски фермери и земеделски кооперации, също поиска от Европейската комисия да оттегли акта с аргумента, че той ще намали площите за селско стопанство, горско стопанство и градинарски дейности.

„Всъщност ще намалим способността си да произвеждаме храна и ще бъдем по-изложени на внос“, каза Пека Песонен, генерален секретар на Copa-Cogeca, пред Euronews в четвъртък по време на протест пред Европейския парламент. „Искаме да произвеждаме храна за европейските граждани и това законодателство сериозно заплашва тази цел на нашия сектор“, добави той.

В защита на проекта се обявиха представители на лявоцентристите, Зелените и някои либерални евродепутати, които искат законодателството да се приеме до края на годината.

"За продоволствената сигурност се нуждаем от екологични, устойчиви системи, които работят за всички. Ние сме част от природата, не можем да мислим, че природата около нас ще се разболее, а ние ще останем здрави... това не работи така", каза Сара Винер, австрийски евродепутат от Зелените, пред Euronews.
Настоящото шведско председателство на ЕС планира да постигне общ подход на министерско ниво по време на Съвета по околна среда на 20 юни. 

Каквото и да предприемат в Брюксел, трябва да се има предвид тежестта на решението, защото това ще бъде първият обвързващ закон, който ще изисква от всички 27 държави в ЕС да прилагат мерки за защита на природата.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направате безплатна регистрация в Агринайзър сега!