Жълт код за високи температури е обявен в цялата страна за 16 юли. Синоптиците съобщават за опасност от проливни дъждове, бури и градушки в три области на Югозападна България.

Готови ли сте? Стартират теренните проверки 

През тази седмица десетки населени места и земеделските площи около тях пострадаха от обилни валежи от дъжд и град. Районът на Сандански бе връхлетян от буря преди дни, а вчера, 15 юли, в областите Перник и София, особено в пограничните райони, ледени късове с големината на орех нанесоха сериозни щети по земеделските ниви, а на места и по домовете на хората.

Електричеството в общините Драгоман и Годеч също бе прекъснато. Земеделски производители от трънските села Реяновци, Бохова, Джинчовци, Лешниковци и Забел са се оплакали от унищожена реколта. „Отидоха ни градините, всичко е по земята“, споделят стопаните пред местната медия viaranews.com.

НИМХ: Опасност от интензивни валежи, гръмотевици и градушки има днес за областите Перник, Кюстендил и Благоевград.

Прогнозата за следващите няколко дни е за горещо врме, с максимални температури между 32 и 37 градуса. Най-високи ще бъдат на места по Дунавската равнина. Около и след обяд на 16 юли над западните райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, на места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд с гръмотевици. Има условия и за градушки, подчертават метеоролозите. Ще духа слаб, в Източна България до умерен югоизточен вятър. И през почивните дни валежите ще останат концентрирани в западната част на страната. 

Топлото и сухо време обаче също крие опасности, предупреждават властите. Земеделските площи са силно застрашени от внезапни и бързоразвиващи се пожари. В редица области регионалните власти отправиха препоръки към фермерите. От началото на годината към момента на територията на област Пазарджик са възникнали 195 пожара в сухи треви и са опожарени 162 дка житни посеви. Спасени 1515 декара житни посеви, информира „Марица“. През изминалите дни пожари унищожиха ниви с пшеница и лозя в различни райони на страната.

От фонд „Земеделие“ пък съобщиха, че тази година е разработена публична справка в Системата за електронни услуги (СЕУ), достъпна за всички. В която могат да се видят парцелите за текущата кампания за директни плащания, които са попаднали в опожарен полигон.