Има ли пари, поставени на масата, има и сърдити от тяхното разпределение. Милионите по Ковид мярката противопоставиха сектори, а на въпроса защо се стигна до там, едва ли има само един отговор. Заинтересованите страни са поне три – растениевъди, животновъди и министерство, като всеки има своята гледна точка.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

От една страна, са производителите на плодове и зеленчуци, които „са изключително разочаровани и унизени от държанието на заместник-министър Стефан Бурджев“, както пишат девет организации от сектора в писмо до премиера, земеделския министър и медиите. 

Сагата започва на срещата на 11 март, когато двата така наречени чувствителни сектора трябваше да се разберат за разпределението на отпуснатите 111,5 млн. лв. 

„Г-н Бурджев каза, че ще ни отдели максимум час и половина и в 13:30 часа стана и съобщи: „Повече не мога да се занимавам с Вас и напускам срещата, защото не ми издържат нервите. Моето мнение е за разпределение в съотношение 60% за животновъдство и 40% за плодове и зеленчуци“, цитират неговите думи от бранша.

Според тях демонстрирането на неуважение от страна на зам.-министъра е продължило и на заседанието на Комисията по земеделие на 16 март.

„Г-н Бурджев си позволи „откровено“ да заяви че: „Много по-нуждаещият се сектор, жизненонуждаещият се…“ е сектор „Животновъдство“, защото „работят 365 дни в годината и се държат много по-достойно“. Докато ние от сектор „Плодове и зеленчуци“, които „не работим през зимата“, бяхме открито обвинени в „спекулации и злоупотреби“, посочват организациите, подписали декларацията до премиера.

Те определят думите на Бурджев като „обидни нападки“, „непристойно поведение“ и „провокативно изказване“. Според тях именно той е създал напрежение между двата сектора, след като е предложил разпределение 60 на 40 на бюджета без анализи и аргументи, което доведе и до протести на овощари и зеленчукопроизводители.

Девет организации в сектор „Плодове и зеленчуци“: Настояваме за оставката на Стефан Бурджев незабавно!

Втората заинтересована страна, тази на животновъдите, поиска Министерство на земеделието да изготви анализ на потребностите, отражението на кризата и състоянието на секторите, и тогава да прилага секторни интервенции.

„До всички мои колеги, приятели и съмишленици от сектор „Плодове и зеленчуци! Помолих ви неколкократно да не се нахвърляте върху животновъдите, разбирайте бюджета за тях! Подкрепяме ви да искате справедливо подпомагане, но в никакъв случай това не трябва да бъде свързано с орязване на бюджета за животновъдите! Спрете с риториката за „справедливо” (50:50) разпределяне на бюджета по Ковид мярката, без да стъпвате на какъвто и да е анализ на потребностите. Това не е баница с късмети!“, написа в социалните мрежи Симеон Караколев от НОКА.

Можем само да гадаем какво се върти в главата на зам.-министър Бурджев, освен че му пожелаваме да не си изпуска нервите.

Като страничен наблюдател и журналист искам да споделя, че напрежение в бранша имаше още преди самата среща на 11 март. Друго, което не прави добро впечатление е, че не можеш да се обръщаш към един зам.-министър на малко име на публични места. Не върви някак.

И така, в крайна сметка бюджетът за Ковид мярката е увеличен, като ресорното министерство последно предложи 79 млн. лв. за „Животновъдство“ и 64,5 млн. лв. за „Растениевъдство“.

Предстои екипът на Иван Иванов да представи в Парламента ясен и подробен анализ относно секторното разпределяне на бюджета. Дано този път сърдитите да са по-малко.