Галина Мирчева от село Петърница отглежда 1000 овце и в момента е без ветеринарен лекар. В нейното положение са общо 57 стопани от Плевенско, които са изпратили подписка до Министерството на земеделието и БАБХ с искане да се поднови договорът им с д-р Галин Гетов. Но как се е стигнало до тук?

От 8 ноември се подават заявленията за Ковид мярката

Овцевъдката описва Гетов като уважаван, търсен и предпочитан ветеринарен лекар. Тя се доверява на услугите му вече десетина години. Преди седмици е направена извънредна проверка в нейната ферма, без тя да присъства. Мирчева няма притеснения относно документацията, но признава, че са нарушени нормативни изисквания.

„Като се насъберат няколко овце за продажба, е много трудно да се освободиш документално от тези животни и да може при следваща проверка да си изряден – това, което е по списък, да е в обора. За да ни помогне, докторът ги препращаше към съществуващ обект на фермер, който гледа овце за клане. Не говорим за виртуални животни“, обяснява животновъдката за БНР.

След тази проверка обаче договорът й с д-р Гетов е прекратен и неговите права са отнети до края на годината. Според нея и колегите й става дума за донос срещу него. Сигналът е изпратен от непознат за тях човек, който не живее в района, не отглежда животни, но за сметка на това са предоставени данни от информационната система на БАБХ, до които достъп имат само служители на Агенцията.

От тази крайна мярка с прекратяването на договора са учудени и от Областната колегия на Ветеринарния съюз в Плевен. При подобни нарушения обикновено се налага парична санкция. 

„При повечето проверки, при които са констатирани нарушения, се налагат парични глоби. Докато тук категорично не му се даде никакъв шанс. Д-р Гетов няма други нарушения. В случая няма допусната финансова щета, нито е взета субсидия от държавата. Изведнъж му се налага едно от най-тежките наказания – да му се отнеме договорът с тези ферми“, недоумява д-р Ангел Ангелов, председател на Колегията.

Според него и фермерите става дума за нелоялна конкуренция. Веднага след прекратяване на договора с д-р Гетов те получават писма, в които пише, че в 7-дневен срок са длъжни да си изберат друг ветеринарен лекар. Засега нямат отговор на изпратеното от тях писмо за подкрепа.

А това, което от БАБХ са съобщили на БНР, са все ясни неща – постъпила е жалба от гражданин, направена е проверка, която потвърждава част от твърденията в жалбата, и договорът с доктора е прекратен.

Остават обаче редица неизвестни - има ли основание да бъде наложено най-тежкото наказание и дали ще бъде проверено изтичането на данни от информационната система на БАБХ.