Десет дни след като от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) информираха какви ще са ставките за Преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) за 2021 г., заповедта на служебния министър на земеделието вече е факт. 

От 8 ноември се подават заявленията за Ковид мярката

С нея той определя ставките, като в съобщението на аграрното министерство се посочва, че размерът на плащането за едно допустимо за подпомагане животно по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството е 41,07 лв. на животно.

Както вече стана ясно, подпомагането ще бъде изплатено на два транша. По първия транш животновъдите ще получат по 25,37 лв. за едно допустимо за подпомагане животно.
Това означава, че по втория транш ще бъдат изплатени по 15,70 лв.

Общият бюджет по схемата за първи транш е 15 млн. лв., допълват от министерството, като обявиха, че плащанията ще бъдат извършени до 10 ноември 2021 г., съгласно индикативния график на Държавен фонд „Земеделие“.

По непотвърдена информация, вторият транш ще бъде извършен през януари 2022 г.

Миналата година козевъди и овцевъди получиха над 24 млн. лв. по ПНДЖ 3 за Кампания 2020 г.  Тогава парите бяха преведени на 4 ноември, като ставката за плащане за едно допустимо за подпомагане животно бе в размер на 37,93 лв.