Изложба на селскостопански животни е единият от акцентите в четвъртото издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“. Планиран е за 16 и 17 юли на поляните край Църногорския манастир при брезнишкото село Гигинци.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

На място може да се запознаете с представители на породите Българско кафяво говедо, Абърдийн Ангус, Романовска овца, Западностаропланинска овца, Средностаропланинска овца, Сакарска овца, Дъбенска овца, Копривщенска овца, Черношарено говедо, Каракачански кон, Българско овчарско куче.

Техните стопани са членове на Обединени български животновъди (ОБЖ) – единия от организаторите на събора, който протича под егидата на Министерството на земеделието. Посетители и колеги животновъди могат да видят породите отблизо, като в разяснителната кампания се включват и експерти на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ).

Началото в съботния ден ще бъде поставено с водосвет и курбан от ОБЖ, след което ще се включат майсторите от Ансамбъл „Българе“. Продукти от краве, овче и биволско мляко и месо, но и не само, ще бъдат представени на специален фермерски пазар. Акцент е и традиционната българска борба на пояс Кореш, в която се включват и родни животновъди. 

„Много хора помагат за реализирането на този мащабен събор. Сцената е голяма и постоянно тече програма с участието на самодейни колективи и известни изпълнители. Ще се насладите на музика и хора, характерни за Граовска област. Може да се включите и в най-дългото Граовско хоро“, казват от ОБЖ за Агри.БГ.

На място ще може да се разходите из Алеята на занаятите, улицата „Възрожденско село от Граовския край“, изложбата на уникални църкви и манастири в района и „Граовци в края на XIX и началото на XX век“. В съпътстващата програма са включени още игрите на нашите баби, ателиета, надигравания и надсвирвания.