Животновъди получават много добри оферти за украинско зърно на по-ниска цена. Доколко от тях обаче смеят да се възползват, при положение че липсва гаранция за неговата сигурност.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

„Лично аз имам оферта за Родопите да се свалят големи количества зърно от Украйна на много ниски цени. Но няма как да рискуваме да си изтровим животните или самите нас“, коментира пред журналисти Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди.

Темата бе дискутирана и на Националния земеделски форум, който се проведе на 11 юли в Старозагорско. Браншовите представители настояват за спешна среща в Министерството на земеделието (МЗм), на която да се изясни кои стоки се внасят без мита и контрол по безопасността на храните. Необходимо е да стане ясно, като се внася храна от Украйна или Молдова без мито и без фитосанитарен контрол, къде отива и защо се прави..

„Популярно е да се говори за зърното, което пристига от Украйна, без да се знае с какво качество. Но не пристига само зърно, има още олио и свинско месо например. Не само един сектор е засегнат от това решение да се помогне на Украйна, но доколко „помагаме“ на родните производители, когато тяхната себестойността е съвсем различна“, пита реторично Стоян Чуканов, председател на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България.

Стоян Чуканов: Дали е оправдана тази солидарност, ако е на цената да фалират българските производители?!

Според него това е перфектната буря за спекула в момента. За съжаление, медийното внимание е фокусирано само на юг, на граничния пункт „Капитан Андреево“, и не е съвсем ясно какво се случва на границата ни с Румъния.

„Ако на север имаме контролни органи, които да излязат и да кажат пред обществото: „Да, това украинско зърно е качествено, минало е през лаборатория, видели сме, че няма нищо притеснително, ние, животновъдите, ще сме първите, които ще се възползваме, защото ще е на много по-ниска цена. Но в момента това няма как да ни съблазни, защото рискуваме това, което имаме. Липсва контрол и никой не ни дава гаранция“, категоричен е Синапов. 

Бойко Синапов: Държавата и контролните органи в момента са на „Капитан Андреево“ – там, където трябва да се прави пиар.

За сметка на това, в животновъдните ферми продължава да има ударни проверки. Една такава масирана акция тече и в момента в бургаското село Съединение, научи Агри.БГ. Над 20 коли от БАБХ, ДФЗ и други държавни институции са влезли директно в животновъдни обекти за проверка. От Съюза на животновъдите в България са се свързали с МЗм и ДФЗ и чакат обратна информация. Според стопаните в селото става дума за ескалирал конфликт между тях и местния арендатор, който съществувал от много години.