От 0,75 лв./л до 1 лв./л без ДДС варират цените на суровото мляко от фермера до мандрата. Това коментират животновъди онлайн.

Фермер: Продавам цялата си продукция през млекомати, това е спасението за мен и потребителите

Очакванията са за още по-голям спад в цените през втората половина на месец март, тъй като времето се затопля и тревата никне, което увеличава произведеното количество суровина.

Цени без ДДС на суровото мляко по райони:

•    0,75 – 0,85 лв./л в община Хасково;
•    0,80 – 0,85 лв./л в Димитровград;
•    0,85 лв./л в Стара Загора;
•    0,85 – 1 лв./л в Чирпан;
•    0,92 лв./л в Тополовград;
•    0,98 лв./л в Елин Пелин;
•    1 лв./л във Велико Търново.

Притиснати от ниските изкупни цени, все повече стопани продават директно от фермата, като за целта е нужна регистрация по Наредба № 26 от 14 октомври 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Нека си припомним някои важни моменти от нея.

Животновъдният обект, в който се добива сурово мляко за директна доставка, трябва да е регистриран по реда на чл. 51 или 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. 

Стопанинът трябва да разполага със съоръжение за хладилно съхранение на суровото мляко, което да е разположено извън помещенията, в които се отглеждат животните. Нужни са още мивка с течаща топла и студена питейна вода, средства за хигиенно измиване и подсушаване на ръцете и отделен шкаф за съхранение на почистващи и дезинфекционни средства.

Директната доставка на сурово мляко до краен потребител, охладено до 4-6°С, се извършва до 24 часа от млеконадоя само от:

 

•    обособено място на входа на фермата, където е добито, в опаковка на производителя или в опаковка, доставена от крайния потребител. Опаковката на производителя трябва да е за еднократна употреба;

•    технологична инсталация или млекомат за сурово краве мляко. Фермата трябва да е първа група съгласно Наредба № 4 от 2008 г. за специфичните изисквания при производството, съхранението и транспортирането на сурово краве мляко, когато инсталацията или млекоматът е регистрирана/н като временен обект по чл. 12 от Закона за храните и е разположена/н в същата и/или една съседна административна област;

•    технологична инсталация или млекомат за сурово овче, козе и биволско мляко, регистриран/а като временен обект по чл. 12 от Закона за храните и е разположена/н в същата и/или една съседна административна област.

В социалните мрежи животновъди призовават потребителите да купуват директно от стопанствата, за да подкрепят родното производство и да се избегне нереалната надценка в големите вериги. Разбира се, възможен е ответен удар от мандрите и още смъкване на изкупните цени, защото те започват да губят клиенти. Но фермерите нямат друг изход, освен да продават легално от място, коментират читатели на Агри.БГ.