Въпреки че животновъдите, които се събраха на протест пред Министерството на земеделието, бяха малко, техните притеснения относно новите правила за подпомагане от догодина не са никак малки.

Гласувайте: Да се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

„Нека от Министерството на земеделието да излязат и да кажат на базата на какво намаляват ставките за подпомагане в новия програмен период. Нима инфлацията е ниска, суровините са евтини, изкупните цени на нашата продукция са високи!“, недоумяваха протестиращите.

Много от тях се заканиха да преминат в сивия сектор и да продават на дребно.

„Миналата година продавах телета на 3,90 лв./кг, сега дават по 4 лв./кг, а всичко друго поскъпна двойно и тройно. Затова махнах месодайните животни“, споделя Красимир Кръстев от Плевенско, който вече залага само на породите Черноглава плевенска овца и Каракачанска овца. 

Много стопани не продават директно на месопреработвателните предприятия, а на друг животновъден обект, защото не разполагат със специализиран транспорт или се работи само с посредници.

„Нито едно месопреработвателно предприятие в Плевенско не взема директно от фермите. Определени господа изкупуват животните и ги карат при тях. Същевременно с фактурите от животните, които изкупуват от нас, си оправдават месото, което внасят отвън. Само схеми и игри“, разкрива друг стопанин.

Друг проблем за фермерите е забраната за продажба на животни на граждани, както и неправилното разпределяне на пасища, където според тях е най-голямото крадене на пари.

„Дават ми пасище на 10 км, а това, което е до фермата е на друг човек с няколкогодишен договор за наем. С нашите животни му почистваме неговите пасища и той взима пари на наш гръб“, дава за пример Красимир Кръстев.

От догодина доказването на овче мляко се вдига на 100 л, което за него е абсурдно изискване.

„Как да ги доказвам, като нашите агнета сучат до 1 април, а през месец май тревата изгаря. Не можем да сме на едно и също ниво със синтетичните породи“, смята той. 

Притеснява го и наложената за първи път възрастова граница на животните по обвързана подкрепа. 

„Имам отлични овце на по 5 агнета. Зависи как си се грижил за тях и как си ги хранил. Наистина има колеги, които държат на ушните марки само заради субсидиите. В цяла България ги има, но защо заради тях трябва да страдаме всички“, недоумява Кръстев.

По думите му изкупните цени никога не са били справедливи и не вижда изход от ситуацията, ако държавата не се намеси.

„Колкото даде мандрата, толкова получавам за овчето мляко. Има няколко кланици, които ти дават смешни цени и определят килограми, все едно се е родило вчера. Ако си продам млякото и животните на черно, ще взема повече пари и няма да чакам на субсидията“, недоволства овцевъдът.