Не искам нито един колега да каже догодина, че иска пари от държавния бюджет. Подпомагането, което ни се полага от Европа, ще го вземат няколко големи фирми заради техните силни лобита. Не търсим среща със земеделския министър, искаме да променят Стратегическия план, заяви Иван Чалъков – председател на Съюза на животновъдите в България, по време на протест пред Министерството на земеделието.

Защо говедовъди да плащат за индустриални емисии?

За съжаление, дали заради снежното време, слаба организация или липса на желание, броят на недоволните фермери не беше голям. 

„Колегите може би не осъзнават, че след година-две ще фалират, тъй като ставките, които ще получаваме от догодина, са тотално занижени. От Министерството на земеделието ни уверяват, че пари ще се намерят от държавния бюджет, ако не ни стигат. Защо трябва да се стига дотам“, пита реторично овцевъдът и организатор на протеста. 

Самият той отглежда 520 майки от породата Каракачански овце в района на Сандански. В момента е в агнилна кампания, но въпреки това беше дошъл в София, за да покаже своето недоволство. 

„Огромна част от бюджета за следващия програмен период е заделен за хъбове и консултантски услуги, но не и за земеделие пряко. В същото време се премахват схеми, като ВПС и подпомагането за автохтонните породи. Сега ще отпускат милиони за направата на нов слой. Всичко това е на наш гръб. Парите намаляват. Досега инфлацията за нас е 45%, а като влезем в Еврозоната, ще обеднеем наполовина“, убеден е Чалъков. 

Вероятно напрежението сред животновъдите не би ескалирало толкова, ако Министерството на земеделието бе провело навреме обещаната информационна кампания за Стратегическия план. В момента фермерите получават откъслечна информация и то главно през медиите.

„Много от нещата в Стратегическия план се криеха до последно. Затова настояваме да го отворят, да го преработят за един месец, за още един месец да го пуснат на обществено обсъждане и да се прилага от 1 март. Ако промените се направят преди март, новите правила ще влязат сила още за Кампания 2023“, смята животновъдът.