30-годишната реституция на земеделски земи е на път да приключи, като за целта Министерството на земеделието предлага изменение в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

До 2 години от влизането му в сила бившите собственици или техни наследници подават заявление за установяване на границите на земеделските имоти. След изтичането на този срок правоимащите лица се разполагат служебно от общинската служба по земеделие.

Важна подробност е обаче, че тези земи в момента временно се стопанисват от общините и се отдават под наем на земеделските стопани по реда на чл. 19 от ЗСПЗЗ. Съгласно предложените законови промени с пет години се удължава срокът, считано от 23 декември 2020 г., в който общинските съвети могат да предоставят земите по този ред.

Няма какво да ви убеждаваме колко са важни пасищата за реалните животновъди. Някои от тях са създали временни пасищни обекти на тези площи, заявяват ги за подпомагане по мерките за „Агроекология“, „Хуманно отношение“ и др.

„С приключването на реституцията всички животновъди ще си загубят договорите за общински пасища, мери и ливади. Сега те се карат кой колко пасища да вземе, а никой не вижда, че ще останат и без тях. Този проблем е бъдещ и в момента не се забелязва“, алармират животновъди пред Агри.БГ.

Тревожен момент е, че за обсъждането на проектодокумента, което изтича на 18 март, бяха отредени едва 14 дни, при обичайно 30. Явно за някъде се бърза и то в момент, когато всички мислят за рекордни цени, високи разходи, протести за Ковид помощта. 

„Хората не виждат проблема, но той ще дойде. При възстановяването на земята, договорът за наем се губи. Новият собственик може изобщо да няма намерение да го продължава или самият той да има някакви планове. Има реална опасност да останем без пасища, ливади, ниви“, смятат читатели на Агри.БГ.

За никого не е тайна, че животновъдните стопанства, които не разполагат със собствена или наета земя, няма как да оцелеят. От една страна, те страдат от високите цени на фуражите, а в бъдеще остава заплахата, че ще загубят и пасищата, ливадите и нивите, които са им под наем.