Всички премахнати площи за паша в Националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“ от тази година трябва да бъдат възстановени, пишат в свое становище животновъдни организации. 

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Срокът за подаването на възражения относно проекта на Годишен план за паша на домашни животни през 2022 г. изтече на 11 април. Вече ви запознахме със становището на биопроизводителите Благовеста и Николай Василеви. Сега ще ви изложим накратко и предложенията на „Обединени български животновъди“, сдружения „Старият Балкан“ и „Земеделски стопани“, както и фермери, присъствали на обсъждането на 1 април.

Животновъдите настояват всички площи от миналата година, които са разрешени за паша, да запазят точното си местоположение и размери, когато се издават разрешителните на бенефициентите. Ако те са с удължен ангажимент по направление „Пасторализъм“ от мярка 10 за шеста, седма или осма година, методиката за отказ и одобрение при плащания се прилага както при петата година. 

По отношение на продължителността на пашата тяхното предложение е периодът да бъде разширен, а не стеснен, а именно от края на месец май/началото на юни до 20 ноември 2022 г.

Те настояват да отпадне забраната за нощна паша на животните, както и забраната за паша във влажни и преовлажнени местообитания; крайезерни, крайречни и крайпоточни местообитания; ерозирани територии; и местообитания на дивата коза.

Друго тяхно искане е да отпадне предложението в границите на природните местообитания 6150, 6230 и 6520 да се разрешава само пашата на овце. Те настояват да получат писмени доказателства защо се дава приоритет на овцете, снимки с увредените местообитания от едри преживни животни с координати, дати, местности, парцели. 

Относно пашата на автохтонни породи браншът настоява да бъде уточнено за кой вид животни се отнася представянето на сертификати и какъв точно – за породна принадлежност или за произход на животните.

Стопаните искат да се уточни в метри до каква близост се забранява лагеруването и пашата до туристически обекти, както и да отпадне забраната за близост до туристически пътеки. 

Относно забраната за използване на машини и други механизирани средства тяхното предложение е да се разрешат косачки за бавно косене по определен начин отвътре навън, както е разписано в националната уредба в зоните на Натура 2000, както и машинно събиране и балиране на сеното. 

Друго тяхно предложение е да се изготвят типови проекти за заслони на пастирите, без да се премахват в края на пасищния сезон.

Те настояват да отпадне изискването мястото за нощуване на животните да е при мястото за нощуване на пастира. Според тях мястото за нощуване на животните трябва да е на самото пасище, без да е нужно те да се ограждат с електропастир. Това да е само по желание, а не задължение към собственика на животните.

По отношение на забраната за ползването на минерални добавки тяхното искане е тази част да отпадне или да бъде уточнено кои точно минерални добавки са забранени и кои разрешени. 

Браншът не е съгласен да се използват само прокарите, описани в приложение от № 1 до № 9. Тяхното възражение е, че те не са съобразени с реалното движение на животните през последните 15 години и трябва да се обозначат нови временни прокари, които да с актуализират всяка година.

Не на последно място, животновъдните организации предлагат нормите за паша да се изчисляват в животински единици, а не на глава добитък, както е сега – 12 дка за едър рогат добитък и коне, и 4 дка за овце. Освен това те настояват да се направи картиране на пасищата и спрямо тревостоя да се изчисли минималната и максималната гъстота на животинските единици.