По-малко от година преди да влязат в сила новите интервенции за подпомагане на земеделските производители от 2023 г., онези от тях, които кандидатстват по направление „Пасторализъм“ по мярка 10 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), бяха изправени на нокти. 

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Предложените годишни планове за паша на животни в Национални паркове „Рила“ и „Пирин“ за 2022 г. не само застрашават стопаните да останат без субсидии по агроекологичната мярка, въпреки че все още сме в период на преход и важат правилата на настоящия програмен период, но и има реална опасност животните им да останат без храна. 

До 11 април заинтересованите страни изпращаха становища относно предложените промени. Сред тях са и дългогодишните биопроизводители Благовеста и Николай Василеви, които надълго и нашироко – на цели 13 страници, излагат своите аргументи за и против. Представяме ви част от тях, както и конкретните им предложения специално за пашата в Национален парк „Рила“, където всяка година извеждат стадото си от над 1000 животни над Белмекен.

Да отпадне приоритета за овцете 

 

В общите правила в проекта за годишен план за паша е посочено, че в границите на природните местообитания 6150, 6230 и 6520 на територията на Национален парк "Рила" се разрешава пашата на овце. Те на практика обхващат над 85% от високопланинските пасища в Национален парк „Рила“. Или казано с други думи – макар и формално да е предвидена сезонна паша за говеда, те няма къде да пашуват, тъй като всички подходящи за тях пасища са определени само за овце.

Нещо повече, такава забрана би затруднила работата на говедовъдите, тъй като заради промените в климата в периода юли-октомври ниските пасища са изгорели от слънцето. Тоест те трябва да закупят фураж за изхранване на животните. Такъв не е планиран обаче в стопанството и ще се яви непосилен разход. Това, от своя страна, ще доведе до продажба на животни или тяхно преждевременно колене, което застрашава оцеляването на сектора. 

Да се удължи срокът за пашуване

 

Съгласно предложените общи правила пашата на домашни животни и ползването на сено може да се извършва от 1 юни до 15 октомври. Според животновъдите обаче този срок следва да се измести и удължи – от 15 юни до 30 ноември 2022 г. 

Техният опит показва, че на пасищата над 2000 м н.в. в началото на юни се наблюдават обилни валежи, които преовлажняват почвата. Тревата е все още малка и крехка, което създава предпоставки за разораване на почвената покривка и респективно – може да бъде причина за ерозия. 

Относно удължаването на крайния срок на пашуване техните мотиви са, че обичайно тревата започва да изсъхва и спира развитието си в началото на септември в зависимост от първите слани. Тогава животните пасат полуизсъхнали треви, като по този начин улесняват разпространението на семената и поникването на новата трева през пролетта.

Да не се застрашава водопоят

 

Друго предложение, с което стопаните не са съгласни и предлагат да отпадне, е недопускането на паша на селскостопански животни във влажни и преовлажнени местообитания; крайезерни, крайречни и крайпоточни местообитания; ерозирани територии. 

Според фермерите да се предвиди сезонна паша на територията на Национален парк Рила, като се лишат животните от възможност за водопой, е на практика забрана на пашата. За да се избегне замърсяването на водоизточниците, те препоръчват да се забрани нощуването и почивката на стадата около гореизброените местообитания, но не и пашата и ползването им за водопой.

Да се дава предимство на планинските породи

 

Според семейството животновъди изразът „автохтонни породи“ в годишния план трябва да бъде заменен с „планински породи“. Техните доводи са, че много автохтонни породи са типично равнинни, като Бялата маришка овца и Елинпелинската овца, което е предпоставка в националния парк да бъдат допуснати до паша породи, които са непригодни за условията във високата планина. Принадлежност към „планинска порода“ може да се докаже с официален документ от съответната асоциация.

Нощна паша и лагеруване до туристически обекти и пътеки

 

Според стопаните трябва да отпадне и предложението за забрана за нощна паша. Тя противоречи с естествените нужди на животните, които през летните месеци предпочитат да пасат до късно вечерта или по няколко часа през нощта. 

Относно лагеруването и пашата на животни в близост до туристически обекти и пътеки стопаните предлагат, първо, да се уточни в метри до каква близост до обектите ще важи забраната, и второ, такава да няма за пътеките. За избягването на инциденти е целесъобразно да се предвиди поставянето на електропастир, допълват те.

Добив на сено

 

В проекта на годишен план е предвидено, че при добива на сено на територията на НП „Рила“ се забранява използването на машини и други механизирани средства. Предложението на стопаните е да се разрешат косачки за бавно косене и машинно събиране и балиране на сеното, така както е предвидено в Плана за управление на НП „Централен Балкан”. 

Норми за паша

 

В проекта е предвидено за едър рогат добитък и коне да се полагат по 12 дка на глава, а за овце – по 4 дка. Според стопаните обаче нормите за паша трябва да се изчисляват в животински единици, а не на глава добитък, тъй като малките и млади животни изпасват значително по-малко количество трева в сравнение с възрастните. 

Конкретни предложения

 

•    В случай че няма да бъдат изплащани субсидии за паша в Национален парк "Рила", стопаните считат, че разрешителното следва да се издава на глава добитък/животинска единица, а не както е в момента – на площ;
•    Животните, които са загинали поради естествена смърт или в резултат на нападение от хищници, не следва да се изнасят и/или загробват извън пасищните територии, тъй като, оставени в природата, стават част от хранителната верига;
•    Животновъдите да имат възможност да се кооперират, да обединяват стадата си и да ги местят периодично по пасищата. Целта е да се следва наличието на подходяща паша, а не да са стационарно разположени в определен район.