Когато започнах да спазвам правилата, за да не остана отново без субсидия, видях как много други важни неща се подобряват в стопанството, прави изводите си животновъдът Салих Бодев в интервю за Националната асоциация за развъждане на говеда от породите Монбелиард и Симентал (НАРМС), в която членува.

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

Споровете в селскостопанския сектор, и не само, често са тип „кокошката или яйцето“. Въпросът кой носи вината - държавата или стопаните, води до крайна поляризация на мненията. Но истината е, че отговорността винаги е обща. Рядко си признаваме сами грешките, обаче Салих Бодев го прави, което само по себе си е достойно за уважение. Той е потомствен животновъд от село Черна Места, община Якоруда и развъжда стадо чистопороден Симентал.

„Преди 15 години закупих първите си крави. Отглеждах ги оборно и всички в семейството ми се включвахме в работата. Първоначално имахме черно-шарени животни и Монтафон – по 5 от всяка порода. А в момента вече имам 32 чистокръвни Симентала, разказва Салих.

Признава, че е минал през преход от закостенелите някогашни разбирания за отглеждане на животни към създаване на адекватни условия за развитие на рентабилна семейна ферма, основана на спазване на правила и добра селекция. 

"Преди време не спазвах съвсем това, което се иска от мен, и отглеждах животните, както си знаех. Това не доведе до нищо добро и една година останах без субсидия. Но човек трябва да осъзнае грешките си, за да поеме по правилния път. Това беше урок за мен и повод да променя нещата. Започнах сам да обръщам внимание на селекцията, да следя движението и да записвам всичко", споделя стопанинът.

Салих Бодев: Сега мотивацията ми е друга и съм наясно, че не заради субсидията трябва да се спазват правилата, а защото това води до реално развитие на стопанството, което преди не съм осъзнавал. 

Инвестициите във фермата си животновъдът прави със собствени сили и средства без допълнителна помощ. Заявява, че на този етап смята да продължи така, защото не може да се пребори с бюрократичната система. Въпреки това днес стопанството му е в пъти по-успешно.

Разликата е огромна! Сименталите са много здрави и издръжливи животни с много спокоен нрав. Продукцията е много качествена и търсена, а и като количество се подобрява с всяко следващо поколение. Средната дневна лактация в момента при нас е около 20 литра, но съм доволен засега от такова количество.

През лятото животните са на пастир високо в планината. Остават там до октомври - ноември. Зимно време ги прибирам във фермата и ги гледам оборно. Миналата година направих пълна реконструкция на обора. Разширих го, бетонирах цялостно пода, поправих поилките, направих ясла на двора и я покрих. Направил съм площадка и когато животните не са в обора, ги пускам на двора, за да се движат и хранят. Тази година предстоят още подобрения, искам още малко да разширя обора”, описва развитието на фермата си Салих.

Той все още не се чувства готов за прилагането на изкуствено осеменяване. „Животните са високо в планината през цялото лято чак до късна есен, а там няма как да осигурим достъп на осеменител“, пояснява Салих, но желае да се запознае повече с метода за синхронизация на еструса, който ще му позволи да прилага осеменяване през зимата, когато животните са в обора.

В основата на промяната на възгледите на Салих Бодев всъщност е любовта към животните, защото стопанинът иска най-доброто за тях.