На 24 април България наложи забрана на вноса на редица украински земеделски стоки. Няколко дни по-късно обаче тези рестрикции бяха вдигната и страната ни се съгласи с предложението на ЕК за допълнителни близо 10 млн. евро (9,77 млн. евро).

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Впоследствие недоволството продължи и Комисията беше принудена да удължи забраната за украинско зърно в България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния.

Как един животновъд прочете цялата ситуация? Агри.БГ разговаря с Петър Петров от габровското село Съботковци. 

"Моето лично мнение е, на никого в Брюксел не му пука за нас, камо ли за нашите производители. И за мен това е истината. Естествено ние трябва да имаме отворен пазар, но за мен европейската солидарност, трябва да бъде солидарност към другите страни в нашия Съюз. 

Украйна като трета страна за нашия Съюз смятам, че трябва да бъдат така или иначе наложени някакви мерки - дали те ще бъдат като рестрикции за внос и съответно износ, или те ще бъдат големи мита, въпросът е нашите производители да бъдат защитени", коментира младият фермер, който е и председател на Националната асоциация на младите фермери в България (НАМФБ).

Петър е категоричен, че според него мерките у нас, касаещи вноса от Украйна, трябва да се преразгледат. 

"Една подобна забрана няма да реши проблема на нашите производители, понеже към момента огромна част от зърното, което е в България на едни големи производители и дори и българския пазар да бъде изключително затворен, българското животновъдство просто не може да поеме тези обеми.

Затова трябва да се мислят и други мерки. Поради една проста алчност на българските земеделци, те не си реализираха продукцията на добри цени, просто защото очакваха цените да станат още по-добри", заключи той.